Menu
in

Românii, îngrijorați din cauza Brexit: „Ne simțim deja ca niște cetățeni de mâna a doua”

Îngrijorare în rândul românilor care trăiesc în Marea Britanie înainte cu o săptămână de anunțarea declanșării Brexit, care spun că se simt deja ca niște cetățeni de mâna a doua, din cauza restricțiilor pe care țara noastră le-a avut în UE până în 2014.

Florina Tudose, de la Centrul de Resurse din Europa de Est a declarat pentru Sky News: „Oamenii sunt îngrijorați din cauză că, după negocierile pentru Brexit, vor avea alt statut (în Marea Britanie – n.red.) decât în țări precum Franța, Germania sau Spania. Oamenii sunt îngrijorați cu privire la statutul lor în Marea Britanie”.



„Ei se tem că nu vor fi tratați în același mod în care vor fi tratați cetățenii UE din Europa de Vest, deoarece, în trecut, a existat sentimentul că cetățenii din Europa de Est sunt cetățeni de mâna a doua”, a remarcat Florina Tudose.

„Țările care au aderat la UE în 2004 și în 2007 au fost tratate totdeauna un pic diferit și au experimentat restricții cu privire la libera circulație, de exemplu, fiind nevoie să se aplice pentru un permis de muncă”, a continuat ea.

„Oamenii sunt preocupați de faptul că asemenea restricții speciale ar putea să se întoarcă, odată ce Marea Britanie părăsește UE”, a ai declarat Florina Tudose.

Florina, împreună cu colega sa, Katarzyna Zagrodniczek, din Polonia, au vizitat magazine și alte afaceri din comunitățile lor, pentru a îi sfătui pe oameni cu privire la drepturile pe care le au în Regatul Unit.

George Dragnea, un frizer român care lucrează în Stratford, în estul Londrei, le-a spus că există diferențe între felul în care sunt tratați cetățenii din Europa de Est și cei din Vest.

„Țările din Europa de Est au fost țări comuniste, cu culturi foarte diferite și alt stil de viață”,  spune el. „Italia, Franța, Spania au fost țări capitaliste. La fel ca și britanicii, uneori cred că se uită la noi de sus, iar asta este supărător”, consideră Dragnea.

Daniela Neamțu (foto), se află în Marea Britanie de cinci ani și lucrează la un magazin românesc. Și ea spune că s-a simțit discriminată atunci când a venit prima oară în Regatul Unit.

Pe 29 martie începe sfârșitul: Theresa May va notifica oficial Brexitul

Financial Times: Noi restricții pentru cetățenii UE. Iată cum vor funcționa controalele asupra imigrației în UK după Brexit

Cameron încearcă să își convingă parlamentarii să nu voteze reintroducerea restricțiilor

 

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]
Exit mobile version