in

Românii nu vor mai avea acces ușor la învățământul universitar din Marea Britanie. Taxele vor putea ajunge la 18.000 de lire sterline, de la anul

Studenții români care vor să studieze în Marea Britanie ar putea avea de plătit sume foarte mari ce pot ajunge la 18.000 de lire sterline, în funcție de domeniul studiat.

După 31 decembrie 2020, Marea Britanie va impune tuturor studenților internaționali să plătească pentru a studia în această țară, sumele fiind mult mai mari decât până acum. Mai mult, cetățenii UE nu vor mai beneficia de împrumuturile acordate de statul britanic.

Studenții internaționali reprezintă o sursă importantă de venit pentru universitățile britanice, scrie Antena 1.

Aceștia plătesc mai mult decât rezidenții britanici și cetățenii UE: 9.250 de lire sterline. Taxele pot ajunge până la 18.000 de lire, în funcție de domeniul de studiu.

Fondatorul unui program de finanțare de studii în străinătate, Alexandru Ghiță, face publice sumele pe care un student ar ajunge să le plătească pentru un master sau pentru licența la o facultate din Marea Britanie: „De acum încolo, aceste taxe se pot duce la 12.000, 15.000, 18.000 de lire sterline, în funcție de domeniul de studiu”.

Studenţii din UE vor plăti taxe mai mari la universităţile din Anglia, din 2021

Cu toate acestea, universitățile pot decide individual ce taxe vor aplica, foarte posibil echivalentul celor internaționale, din afara UE. Cel mai mare impact îl vor avea împrumuturile pentru studii, spune un profesor universitar român din Marea Britanie.

Ca urmare a ieșirii efective a Regatului Unit din UE la sfârșitul lunii ianuarie, rezidenții UE, din alte țări ale Spațiului economic european și Elveția „nu vor mai fi eligibili” pentru condițiile financiare acordate studenților britanici „pentru cursurile care încep în anul universitar 2021/2022”, a relatat ministrul pentru Universități, Michelle Donelan, într-o declarație scrisă, în Camera Comunelor.

Creditele i-au ajutat până acum pe studenții români să își plătească anii de studenție în Marea Britanie, însă dacă taxele facultăților cresc, presiunea va fi uriașă pe împrumuturile pentru studii.

Potrvit UNESCO, România se situează pe locul V în clasamentul statelor UE cu cei mai mulți studenți internaționali, ajungând la aproximativ 35.000 de persoane care învață în străinătate.

Unele dintre cele mai dorite universități de top pentru studenții români, după cele din Marea Britanie, sunt cele din Olanda, Franța, Danemarca și Spania.

Studenții români care studiază în străinătate, reduceri sau gratuități la transport când vin acasă

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Fost concurent la X Factor, violator în serie în Marea Britanie. Filma ororile la care și-a supus victimele

Coronavirus și Brexit, un cocktail „devastator” pentru economia britanică. „Sectoarele care au scăpat de criză vor fi doborâte de Brexit”