Menu
in

Rusia amenință Marea Britanie după incidentul din Marea Neagră: „Vom răspunde cu duritate maximă”

Rusia amenință Marea Britanie, după incidentul de luna trecută, în care a fost implicată o navă de război britanică în Marea Neagră. Prin vocea unui înalt oficial din Consiliul de Securitate al Kremlinului, Rusia a transmis un mesaj extrem de virulent la adresa „adversarilor”.

Moscova nu va mai tolera provocări în apropierea Crimeei și va răspunde cu duritate maximă, a declarat, miercuri, secretarul adjunct al Consiliului de Securitate al președinției ruse, Mihail Popov, dând drept exemplu incidentul de luna trecută în care a fost implicat distrugătorul britanic HMS Defender, transmite agenția EFE.

Într-un interviu acordat Rossiiskaya Gazeta, Mihail Popov a declarat: „Acest tip de acțiuni va fi respins cu metode de o duritate maximă, indiferent cărui stat îi aparține transgresorul.”

Pe 23 iunie, distrugătorul HMS Defender a pătruns aproximativ 3 km în interiorul apelor rusești, susține Moscova, care consideră că apele din apropierea Crimeei anexate îi aparțin. Popov a calificat gestul navei de război britanice drept o „provocare premeditată”.

Pe de cealaltă parte, Londra a dat asigurări că HMS Defender efectua o traversare pașnică dinspre portul ucrainean Odessa către Georgia.

„Le sugerăm adversarilor noștri să mediteze foarte adânc dacă merită să desfășoare astfel de provocări, ținând cont de capacitățile Forțelor Armate ale Rusiei”, a mai declarat Mihail Popov.

Marea Britanie trimite și nave de război în Marea Neagră în contextul tensiunilor dintre Rusia și Ucraina

Oficialul rus consideră că, judecând după declarațiile oficialilor din Marea Britanie, care au insistat asupra principiului „liberei navigații”, „acțiunile provocatoare ale navelor britanice” ar putea avea loc din nou.

„Din nefericire, forțele navale ale țărilor NATO au fost alese drept instrument de presiune și provocare contra Rusiei folosind o interpretare arbitrară a dreptului maritim internațional şi a tradițiilor navigației”, a mai precizat secretarul adjunct al Consiliului de Securitate al președinției ruse.

Pe 23 iunie, distrugătorul britanic HMS Defender a navigat prin ceea ce autoritățile de la Londra au catalogat drept apele teritoriale ale Ucrainei. Potrivit Moscovei, au fost trase focuri de avertisment și au fost lansate bombe în calea distrugătorului HMS Defender, în urmă cu două zile, pentru a forța nava britanică să părăsească zona din largul coastei Crimeii.

Ministerul britanic al Apărării a negat incidentul, susținând că HMS Defender “executa o trecere pașnică prin apele teritoriale ale Ucrainei, conform legislației internaționale”, iar rușii probabil “desfășurau un exercițiu cu trageri de artilerie în Marea Neagră”, fără legătură cu nava britanică.

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 1 In medie: 5]
Exit mobile version