Rusia intenționează să efectueze exerciții navale în largul coastei Republicii Irlanda și trimite nave de război la câteva sute de mile de Marea Britanie.
Ministrul de Externe al Irlandei, Simon Coveney, protestează față de noua situație și caută la Bruxelles un răspuns comun al UE.
Potrivit Sky News, Dublin nu are puterea militară sau temeiurile legale pentru a face prea multe în cazul unei amenințări pe mare.
Planurile rușilor de a întreprinde un exercițiu naval major în apele patrulate de irlandezi sunt considerate provocatoare, în contextul crizei din Ucraina. Dar conform dreptului internațional, nu put fi împiedicate.
Exercițiul marinei ruse va avea loc la aproximativ 150 de mile (240 km) de coasta comitatului Cork.
Acesta se află în afara apelor teritoriale irlandeze, deși în interiorul Zonei Economice Exclusive a țării, care se întinde pe 200 de mile marine. Irlanda are responsabilitatea pentru această zonă maritimă și o patrulează cu nave și avioane.
Coveney admite că Rusia „poate întreprinde exerciții militare în apele internaționale, dar faptul că alege să facă acest lucru la granițele de vest ale UE, în largul coastei irlandeze, este ceva care, în opinia noastră, pur și simplu nu este binevenit și nu este dorit chiar acum, mai ales în săptămânile următoare”.
Marea Britanie își retrage mai mulți membri ai ambasadei din Ucraina
Ministrul de externe al Irlandei a recunoscut, de asemenea, că nu are puterea de a preveni acest lucru.
Irlanda este o țară neutră și nu este membră NATO, cu o cheltuială pentru apărare printre cele mai mici din Europa, capacitatea sa de a monitoriza activitatea militară străină fiind extrem de limitată
Câteva date cu privire la capacitatea militară irlandeză:
• Serviciul Naval Irlandez are doar nouă nave și se află în mijlocul unei crize de personal. Numărul echipajelor a scăzut cu 25% din 1998 și, uneori, până la jumătate din nave sunt blocate din cauza personalului, a pandemiei de COVID-19 și a problemelor mecanice. În noiembrie, s-a raportat că Irlanda avea doar o navă pregătită să iasă pe mare.
• Serviciul nu deține submarine sau echipamente avansate de supraveghere subacvatică.
• Irlanda nu are nici un avion de luptă. Air Corps operează în total opt avioane Pilatus PC-9M. Acestea sunt avioane cu elice înarmate ușor, care sunt complet incapabile să intercepteze avioanele militare rusești.
• Irlanda se bazează efectiv pe Forțele Aeriene Regale britanice pentru a îndeplini misiuni. În martie 2020, avioanele RAF Typhoon au fost chemate de două ori pentru a monitoriza bombardierele rusești Tupolev „Bear” care au intrat în spațiul aerian controlat de irlandezi, în largul coastei de vest.
• Irlanda este singura țară din UE care nu are un sistem radar primar. Dacă avioanele își opresc transponderele, ceea ce fac de obicei avioanele rusești, autoritățile irlandeze pur și simplu nu le pot vedea.
Analiștii militari din Irlanda au spus în repetate rânduri că Moscova consideră Irlanda drept ușa din spate către Europa de Vest, în ceea ce privește securitatea aeriană, navală și cibernetică.
…RUSIA trimite nave de război în apropierea Marii Britanii. Vase rusești în largul coastei irlandeze…