in

S-a stabilit cum vom circula vara aceasta în Europa. Vor intra în vigoare „Certificatele UE COVID-19”

Cetățenii Uniunii Europene vor beneficia de certificate verzi digitale pentru a putea călători mai ușor pe durata pandemiei.

Europarlamentarii au fost de acord că noul „certificat UE COVID-19” ar trebui să fie valabil timp de 12 luni și nu mai mult, conform Parlamentului European, citat de ProTV.

Propunerea privind cetățenii UE a fost aprobată cu 540 de voturi pentru, 119 împotrivă și 31 abțineri, în timp ce propunerea privind resortisanții țărilor terțe a fost adoptată cu 540 de voturi pentru, 80 împotrivă și 70 abțineri. Votul a avut loc miercuri, 28 aprilie, rezultatele fiind anunțate joi dimineață.

Documentul, care poate fi în format digital sau pe suport de hârtie, va atesta că o persoană a fost vaccinată împotriva coronavirusului sau, în funcție de caz, că a obținut recent un rezultat negativ al testului sau că a trecut printr-o infecție anterioară cu virusul.

Boris Johnson face o concesie apărătorilor libertăților civile: Pașaportul COVID, valabil mai puțin de un an

Cu toate acestea, certificatele nu vor servi drept document de călătorie și nici nu vor deveni o condiție prealabilă pentru exercitarea dreptului la liberă circulație, afirmă eurodeputații.


Titularii unui certificat UE COVID-19 nu ar trebui să facă obiectul unor restricții de călătorie suplimentare, cum ar fi carantina, autoizolarea sau testarea, potrivit Parlamentului.

Eurodeputații au subliniat de asemenea că, pentru a evita discriminarea împotriva persoanelor care nu au fost vaccinate și din motive economice, țările UE ar trebui „să asigure teste universale, accesibile, în timp util și gratuite”.

Statele membre trebuie să accepte certificatele de vaccinare eliberate în alte state membre pentru persoanele ce au primit un vaccin autorizat pentru utilizare în UE de către Agenția Europeană pentru Medicamente (EMA) (în prezent Pfizer-BioNTech, Moderna, AstraZeneca și Janssen), susțin eurodeputații.

Va fi la latitudinea statelor membre să decidă dacă acceptă, de asemenea, certificatele de vaccinare eliberate în alte state membre pentru vaccinurile enumerate de Organizația Mondială a Sănătății (OMS) pentru utilizare de urgență. 

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Șoc în Anglia: Un bărbat căsătorit și-a otrăvit amanta însărcinată

OMS: Tulpina indiană – mai contagioasă și mai rezistentă la vaccinuri