in

Săptămână „majoră” pentru discuțiile dintre Marea Britanie și UE

Marea Britanie si Uniunea Europeana se pregătesc pentru o săptămână „foarte importantă”, a declarat duminică ministrul britanic de externe Dominic Raab, în contextul în care discuțiile cu privire la un acord comercial post-Brexit intră în linie dreaptă fără ca divergențele majore să fi fost rezolvate, potrivit Reuters.

Negociatorul șef pentru UE, Michel Barnier, le-a spus reporterilor, la Londra, că „munca continuă, chiar și duminica”.

Cele doua părți mai speră încă să ajungă la un acord pentru a evita riscul perturbării la sfârșitul lunii decembrie a schimburilor comerciale în valoare de aproape 1.000 miliarde de dolari.

„Este o săptămână foarte importantă, ultima săptămână într-adevăr majoră (…) totul se învârte cu adevărat în jurul a două teme de bază”, a declarat Dominic Raab pentru BBC.

Negocieri dure între UE și Marea Britanie pentru acordul comercial post-Brexit. Propunerile europenilor, respinse de britanici

Negociatorii au ratat mai multe termene fără să ajungă la un acord privind politica în materie de concurență, cu scopul de a garanta celor doi viitori foști parteneri reglementări echitabile, sau cu privire la distribuirea drepturilor de pescuit, cel mai spinos subiect, conform ministrului britanic.


Tranziția, în perioada căreia continuă sa fie aplicate normele comune, expiră la 31 decembrie, iar Londra a spus ca nu va solicita o prelungire.

„Avem nevoie sa găsim un acord în cursul săptămânii care vine sau poate o zi sau doua după aceea”, a afirmat Raab.

Deși au o pondere de numai 0,1% în economia britanică, drepturile de pescuit sunt simbolice pentru Regatul Unit sub argumentul că, în calitate de națiune independentă, trebuie să dețină controlul deplin al apelor din jurul teritoriului său.

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

O parte din Marea Britanie se îndreptă din nou spre lockdown. De vineri se interzice vânzarea alcoolului, localurile se închid la 18.00

FOARTE IMPORTANT! Ce se întâmplă cu zborurile din Marea Britanie de la 1 ianuarie, în lipsa unui acord cu UE