in

Pacienții din Marea Britanie afectați de ”scandalul sângelui infectat” vor primi bani, afectate circa 30.000 de persoane

Pacienții din Marea Britanie afectați de ”scandalul sângelui infectat” vor primi bani, afectate circa 30.000 de persoane.

Un sistem de compensare pentru mii de persoane afectate de ”scandalul sângelui infectat”, descris ca fiind cel mai mare dezastru în materie de tratament din istoria NHS, va fi anunțat în câteva săptămâni.

Miniștrii vor înființa un organism independent pentru a administra fondurile, care ar putea ajunge la sute de milioane de lire sterline, și vor recunoaște pentru prima dată vinovăția pentru acest scandal, potrivit Sunday Times.

”Scandalul sângelui infectat”

Până la 30.000 de persoane s-au îmbolnăvit grav după ce au primit produse din sânge cu factor VIII contaminate cu HIV și hepatită C importate din SUA în anii 1970 și 1980, sau după ce au fost expuse la sânge contaminat prin transfuzii sau după naștere.

În medie, o persoană afectată moare la fiecare patru zile, iar până în prezent au murit aproximativ 3.000 de persoane.

Lupta pentru despăgubiri durează încă din anii 1980, dar până în prezent guvernul a instituit doar un sistem de sprijin care oferă plăți ”ex gratia”, fără nicio recunoaștere a răspunderii.


Anul trecut, înainte de apariția secretarului de stat pentru sănătate de atunci, Matt Hancock, în cadrul anchetei publice privind scandalul, ministrul Penny Mordaunt a anunțat numirea lui Sir Robert Francis pentru a examina opțiunile pentru un cadru de compensare înainte ca ancheta să își prezinte concluziile.

Cuplu britanic nevoit să-și bage copilul mort în frigider: ”Nimeni în spital dispus să aibă grijă de el”

Persoane tratate cu sânge și produse din sânge contaminat sunt acum bătrâne

Dar au existat presiuni asupra guvernului pentru a accelera procesul de compensare. În martie, Terrence Higgins Trust și grupul parlamentar al tuturor partidelor privind hemofilia și sângele contaminat i-au scris lui Mordaunt, solicitând publicarea urgentă a studiului-cadru al lui Francis.

În scrisoare se spunea că multe persoane tratate cu sânge și produse din sânge contaminat sunt acum bătrâne și au o stare de sănătate precară și “merită să primească o compensație care, în opinia lor, să reflecte în mod corect suferința lor, în timpul vieții”. Aceasta a adăugat: “Prea mulți membri ai acestei comunități au murit deja fără să beneficieze de acest lucru”.

The Sunday Times a declarat că detaliile schemei vor fi dezvăluite atunci când guvernul va răspunde la analiza lui Francis, care va prezenta guvernului o serie de opțiuni la diferite costuri.

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

grant de 400 de lire sterline

TOȚI locuitorii din Marea Britanie vor primi SUBVENȚIE pentru energie. Cum intrați în posesia noului grant de 400 de lire sterline

variola maimutei uk

Numărul cazurilor de variola maimuței a crescut cu 71 în Marea Britanie, ridicând numărul total la 179