in

Scoțienii cer independența. Majoritatea vor separarea de Regatul Unit

Majoritatea scoțienilor doresc să fie independenți față de Regatul Unit, arată un sondaj efectuat de YouGov pentru The Times.

Rezultatele publicate de Reuters arată că 53% din locuitorii Scoției ar vota pentru independență, în cadrul unui eventual nou referendum, față de 51%, în ianuarie.

Sprijinul pentru naționaliștii scoțieni a crescut datorită imaginii pozitive despre modul în care au gestionat epidemia de coronavirus. Procentajul opiniilor favorabile independenței este în prezent cel mai ridicat înregistrat vreodată de YouGov.

După ce scoțienii au respins independentă în proporție de 55% la referendumul din 2014, și alte sondaje au arătat că între timp opinia majorității s-a schimbat. Partidul National Scoțian (SNP), aflat la guvernare la Edinburgh, insistă că are dreptul să ceară un nou vot popular, însă premierul Regatului Unit, Boris Johnson, susține că referendumul din 2014 a fost decisiv și trebuie respectat, scrie agerpres.ro.

Sondajul citat sugerează de asemenea că SNP este pe cale să obțină o majoritate fără precedent în parlamentul Scoției, la alegerile de anul viitor. Ar putea urma o confruntare constituțională cu Londra, apreciază Reuters.

Scoţia anunță Referendum pentru ruperea de Marea Britanie. 51% dintre scoțieni vor independență

O mare parte din opiniile separatiste par legate de divergențele între conducerea Scoției și cea a Regatului Unit în general. Circa 72% din cei care au răspuns o apreciază pe Nicola Sturgeon, liderul SNP și prim-ministru al guvernului scoțian, în schimb nivelul de aprobare pentru Johnson este de doar 20%.

YouGov mai arată că 52% din alegători consideră că Scoția se îndreaptă într-o direcție bună – cu 20 de puncte procentuale mai mulți decât cu un an în urmă.

Guvernul condus de Sturgeon, care răspunde de politica de sănătate, a avut o abordare mai prudentă decât cel de la Londra în privința epidemiei de coronavirus. În Scoția – unde trăiește 10% din populația Regatului Unit – nu s-a mai înregistrat niciun deces de COVID-19, de la jumătatea lui iulie. Regatul Unit, care utilizează o metodologie mai largă pentru înregistrarea deceselor, a raportat, în același interval, 1362 de morți.

Sondajul YouGov a fost efectuat în perioada 6-10 august pe un eșantion de 1142 de adulți.
Kilburn: Bărbat de 20 de ani, împușcat mortal în nord-vestul Londrei. Ucigașul nu a fost prins

Marea Britanie revizuiește numărul morților de COVID-19. Sunt cu aproape 5.000 mai puțini decât s-a anunțat oficial