in

Scoțienii s-au săturat de Brexit și vor un nou referendum pentru independență


Premierul scoțian, lider al Partidului Național al Scoției (PNS), Nicola Sturgeon, susține că s-a „săturat de Brexit” și că Scoția ar trebui să organizeze un nou referendum privind independența, iar în curând aceasta va solicita prerogativele necesare ca să fie legalizat un asemenea exercițiu.

Deși scoțienii au refuzat independența în cadrul unui referendum din 2014, liderul PNS susține că votul Marii Britanii de a se retrage din Uniunea Europeană schimbă aranjamentele constituționale ale țării, astfel întrebarea legată de independență ar trebui revizuită, potrivit CNBC.

Sturgeon se declară „sătulă de Brexit” și spune că Regatul Unit are un sistem politic distrus care impune politici Scoției fără voința sa.

Marea Britanie a votat în ansamblu, în 2016, pentru a părăsi UE, dar Scoția a votat să rămână, iar Sturgeon a militat pentru secesiune de mai multe ori pe motiv că țara este retrasă din UE împotriva dorinței populației ei.

Sondajele de opinii arată că Brexit-ul a mărit ușor votul pro-independență, dar acesta rămâne în continuare doar în jur de 50%.

Vorbind la conferința anuală a PNS de la Aberdeen, Sturgeon a declarat: „Este timpul ca Scoția să își aleagă propriul viitor. Este timpul să ne revendicăm independența”.

„Treaba noastră este să oferim independență. Apelul meu este că referendumul trebuie să aibă loc anul viitor. Și ne pregătim pentru el”, a adăugat prim-ministra.

Pentru a organiza un alt referendum, Scoția ar avea nevoie de permisiunea Guvernului britanic, iar premierul Boris Johnson a declarat că ar fi „total greșit” organizarea unui alt referendum și că pentru a organiza un vot, guvernul britanic ar trebui să transfere prerogativele Parlamentului descentralizat al Scoției.

În context, Sturgeon a spus că va cere aceste prerogative, în conformitate cu secțiunea 30 din Actul Scoției, pentru a se asigura că orice vot este legal.

,,Înainte de sfârșitul acestui an voi cere transferul de putere care pune legalitatea unui referendum în afara oricărei îndoieli”, a spus ea.

Ce va face Guvernul britanic în cazul în care Scoția solicită un al doilea referendum
Un nou acord Brexit la orizont întărește lira sterlină. Cea mai ridicată valoare în raport cu euro

Plecase la muncă în Anglia, dar a murit chiar de ziua fiicei sale. Postase un mesaj cu câteva minute înainte de a fi victima unui groaznic accident de circulație