Care sunt primele 6 probleme cu care majoritatea românilor din Diaspora se confruntă şi cu care Ministrul delegat pentru românii de pretutindeni ar trebui să îşi înceapă activitatea? Reducerea taxelor consulare; Repatrierea de urgenţă a corpurilor neînsufleţite a românilor pentru familiile celor care nu au bani să o facă; Înlesnirea procesului de vot pentru românii din Diaspora; Telefon verde pentru românii din Diaspora; Transparenţă totală la atribuirea fondurilor de la DRRP; Susţinerea identităţii româneşti.
Acestea sunt problemele pe care Daniel Ţecu, Preşedintele Federaţia asociaţiilor de români din Europa (FADERE) le-a enumerat într-o scrisoare deschisă expediată luni, 17 martie, Ministrului delegat pentru românii de pretutindeni, Bogdan Stanoevici. Fadere consideră că ar trebui alocate mai multe fonduri pentru a sprijinii pilonii principali ai diasporei:bisericile românesti, presa românească şiasociaţiile de români.
„Ştim că dispuneţi deun buget mic si prin intermediul acestei scrisori vă rugăm să-i transmiteţi domnului Prim Ministru Victor Ponta necesitatea măririi acestuia. Este esenţial să înţeleagă că fiecare euro investit în bunăstarea lor va duce la stimularea acestora de a trimite cât mai mulţi bani în ţară. Romanii din Diaspora ar fi o investitie buna pentru Guvern. “, a declarat Preşedintele FADERE.
Stimate Domnule Ministru
Faceţi parte din echipa Gvernului condus de Prim Ministrul Victor Ponta şi de asemenea conduceţi Ministerul pentru Românii de Pretutindeni. Pentru aceasta vă felicitam şi în acelaşi timp vă dorim mult succes. Considerăm că este o misiune grea şi cu multa responsabilitate.
Motivele care ne-au făcut să vă trimitem această scrisoare sunt urmatoarele:
– Vrem să ştiţi că aveţi tot sprijinul şi toată susţinerea noastră pentru o colaborare cu domnia voastră şi echipa dumneavoastră pentru binele românilor din Diaspora.
– Ne-ar plăcea să evitaţi greşelile pe care le-au făcut predecesorii dumneavoastră care au fost in fruntea Ministerului sau a DRRP.
Astăzi comunităţile româneşti din Diaspora se sprijină pe cei trei piloni: Bisericile româneşti, Presa românească, Asociaţiile de români. Ele sunt susţinute de sportivi, oameni de cultură şi personalităţi din orice domeniu care prin munca şi imaginea lor fac viaţa românilor de afară mai uşoară. De fapt orice român care este în afara ţării, care lucrează cinstit şi este bine integrat este cel mai de preţ ambasador al României.
Ştim că dispuneţi de un buget mic şi prin intermediul acestei scrisori vă rugăm să-i transmiteţi domnului Prim Ministru Victor Ponta necesitatea măririi acestuia. Este esenţial să înţeleagă că fiecare euro investit în bunăstarea lor va duce la stimularea acestora de a trimite cât mai mulţi bani în ţară (în ultimii 7 ani mai mult de 35 Miliarde de Euro). Romanii din Diaspora sunt o bună investiţie.
Aşteptăm organizarea de întalniri la nivel internaţional unde vă rugăm să invitaţi toate asociaţiile fără discriminări politice. La aceste întâlniri vă vom prezenta cu siguranţă toate problemele cu care se confruntă românii din Diaspora şi liderii comunităţilor româneşti. FADERE (Federaţia asociaţiilor de români din Europa) realizează de mai mult timp un sondaj al problemelor care sunt prioritare în ochii românilor din afara graniţelor.
Vă vom prezenta 6 dintre aceste puncte:
1. Reducerea taxelor consulare.
Este inadmisibil să se menţină taxe care sunt şi de doua ori mai mari decât ale altor consulate europene care de cele mai multe ori au servicii superioare.
2. Repatrierea de urgenţă a corpurilor neînsufletiţe ale românilor pentru familiile celor care nu au bani să o faca.
Aşa cum probabil ştiţi în acest moment sunt multe cazuri de persoane decedate în ţările Europei şi care din lipsa de bani a rudelor ele nu au fost repatriate în România şi au ramas în frigidere din afara ţării. Drama acesta o trăim aproape zilnic când moare un cetăţean român în afara ţării şi când rudele nu au pregătitesume de la 6 000 la 9 000 euro pentru a repatria corpul. Până în acest moment Asociaţiile şi Bisericile au făcut eforturi supranaturale pentru a strânge bani şi a ajuta aceste familii. De când a venit criza lucrul acesta nu mai este posibil. Rugăm Guvernul României să creeze un fond care să serveasca acestui scop.
3. Înlesnirea procesului de vot pentru românii din Diaspora.
Fie ca este vorba de votul electronic sau de cel prin corespondenţă, sau orice alta forma care să fie eficientă şi sigură, noi o aşteptăm cu mare nerăbdare. În ultimul timp Partidele Politice din România au fost toate de acord că trebuie găsită o soluţie pentru aceasta. Unii au spus că ideal ar fi Votul prin corespondenţă, ceilalţi au zis că dimpotrivă, votul electronic este mai bun. Guvernul României are misiunea ca până la alegerile prezidenţiale din toamnă găsească pentru românii din afara ţării o formă de vot facilă şi sigură.
4. Telefon verde pentru românii din Diaspora.
Am cerut în nenumărate rânduri să se creeze un “telefon verde” la care românii (din Europa pentru început şi apoi pentru cei din alte ţări din afara Europei) să poată suna şi să obţină informaţii legate de drepturile lor în ţara în care s-au mutat, despre muncă, sănatate, documente, etc.
5. Transparenţă totală la atribuirea fondurilor de la DRRP.
Cerem crearea unei comisii formată din Asociaţii româneşti din Diaspora care să verifice acordarea suvenţiilor de la DRRP.
6. Identitatea românească.
Vă rugăm să sprijiniţi organizarea de biblioteci şi cursuri de Limba Română, Geografia României şi Istoria României pentru copiii oriunde există comunităţi importante de români.
Sunt doar 6 din multele probleme la nivel general cu care se confruntă românii de afară, însă pe lângă acestea mai sunt şi cele zonale. Vă asigurăm că imediat ce a-ţi dat curs rezolvării acestor probleme vă vom prezenta şi următoarele probleme de interes pentru românii din Diaspora.
Credem în dumneavoastră şi credem că puteţi face ceva bun pentru românii din afara ţării.
Vă mulţumim şi vă dorim succes!
Cu deosebită consideraţie,
Daniel Tecu
Preşedinte FADERE
(Federaţia asociaţiilor de români din Europa)
17-03-2014 Excelenţei sale domnului Bogdan Stanoevici, Ministru pentru românii de pretutindeni