Menu
in

Se cere eliminarea limbii engleze de la reuniunile oficiale ale UE. Irlanda și Malta sunt singurele țări europene în care engleza este o limbă oficială

Franța intenționează să se folosească de președinția UE pentru a elimina limba engleză ca una dintre limbile oficiale ale UE.

Când Parisul va prelua președinția rotativă a consiliului UE, în 2022, diplomații francezi vor organiza întâlniri și grupuri de lucru în limba franceză, iar traducerile în limba engleză nu vor fi întotdeauna furnizate, a declarat un diplomat UE pentru The Telegraph.

Franța va aloca, de asemenea, mai multe fonduri pentru a oferi cursuri gratuite de limbă franceză pentru diplomații care ar putea dori să învețe limba lui Molière, arată cotidianul menționat.

Măsura ar avea o importanță deosebită într-un moment în care Franța face eforturi pentru a promova francofonia ca parte a patrimoniului său cultural, în cadrul instituțiilor UE și nu numai.

„Chiar dacă limba franceză este vie, înfloritoare, iar predarea ei se dezvoltă în întreaga lume, ea suferă acasă, în cadrul instituțiilor europene”, a scris Clement Beaune, ministrul francez pentru Europa, în aprilie .

„În Comisie, în Consiliu, în agenții, organisme și administrații, reuniunile se țin acum prea des în limba engleză, dând naștere unor rapoarte în limba engleză, chiar dacă această limbă nu este acum mai mult decât cea a două state membre”, a adăugat el.

De la alegerea sa, președintele Emmanuel Macron a impulsionat inițiative pentru a stimula învățarea limbii franceze în întreaga lume și pentru promovarea plurilingvismului în UE.

Un român spune că părăsește Marea Britanie din cauza agresivității post-Brexit: „Ne-am săturat de toate astea”

Franceza este una dintre cele trei limbi de lucru ale UE, care mai includ engleza și germana.

Utilizarea limbii engleze – cea mai vorbită limbă din Europa – a crescut pe coridoarele instituțiilor UE, împinsă de un număr mare de vorbitori de engleză ca a doua limbă și susținută de importanța Marii Britanii în interiorul blocului.

Dar, odată cu Brexitul, doar Irlanda și Malta sunt țări ale UE în care engleza este o limbă oficială, iar dominația acesteia ar putea fi în pericol.

Aproximativ 80% din personalul Comisiei Europene vorbea deja franceza ca prima, a doua sau a treia limbă începând cu 2020, potrivit organismului.

Deja, scrisorile sosite de la Comisia Europeană în limba engleză rămân fără răspuns. „Când un comisar [francez] primește o scrisoare în engleză, așteptăm versiunea franceză înainte să o predăm Parisului”, a declarat un diplomat UE pentru The Telegraph, în franceză.

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 1 In medie: 2]
Exit mobile version