in

Se pregătește un nou referendum? Doi consilieri ai premierului May întocmesc documentele necesare

Doi consilieri ai premierului Theresa May elaborează planuri privind organizarea unui nou referendum pe tema apartenenței Marii Britanii la Uniunea Europeană, afirmă surse citate de The Times.

Deși May a anunțat de mai multe ori că refuză organizarea unui nou plebiscit cu privire la apartenența Marii Britanii la UE, doi consilieri se pregătesc pentru acest scenariu.

David Lidington, secretar de Stat la Cancelaria premierului, a discutat cu parlamentarii laburiști pentru a forma o coaliție de susținere a unui noi referendum, scrie The Times.

La rândul său, Gavin Barwell, șeful personalului din 10 Downing Street, a declarat că organizarea unui nou referendum este „singurul drum înainte”, în contextul în care acordul negociat de Londra și Bruxelles pe tema Brexit probabil că va fi respins în Camera Comunelor.

În cazul în care acordul ar fi aprobat, guvernul riscă să piardă majoritatea parlamentară din cauza eventualei retrageri a susținerii de către formațiunea nord-irlandeză Partidul Democrat Unionist (DUP). Situația ar putea conduce la alegeri anticipate, la amânarea ieșirii Marii Britanii din UE, la un nou referendum și chiar la anularea Brexit.

Uniunea Europeană a semnalat că nu va accepta renegocierea acordului semnat cu Marea Britanie pe tema Brexit.

Acordul elaborat de guvernul May și acceptat de oficialii de la Bruxelles prevede reciprocitate în privința libertății de circulație, o perioadă de tranziție post-Brexit, menținerea Marii Britanii în uniunea vamală, un statut special al provinciei britanice Irlanda de Nord și păstrarea aranjamentelor comerciale.

Acordul este contestat de numeroși politicieni britanici. Cinci membri ai Guvernului de la Londra au demisionat în semn de protest față de acordul pe tema Brexit negociat cu Uniunea Europeană.
Româncă ucisă cu bestialitate în King’s Lynn, Norfolk. Ucigașul și-a recunoscut fapta

Brexit. Situație tensionată în Marea Britanie. Theresa May are de gând să scoată militarii în stradă