Menu
in

Secretarul Comisiei pentru comunitățile de români din diaspora: „România își poate recupera teritoriile istorice”

„Fitilul s-a aprins la Kiev, deflagrația nu ne va ocoli. România se va vedea în poziția incredibilă de a-și putea recupera, odată pentru totdeauna, teritoriile istorice. Să fim pregătiți”, a anunțat parlamentarul PSD Ninel Peia, Secretarul Comisiei pentru comunitățile de români din afara granițelor, într-o declarație politică.

Deputatul Ninel Peia vede situația din Ucraina ca pe un scenariu sirian care va afecta puternic și România.



Peia îl citează pe Emil Cioran: „Într-o scrisoare din 1989, Emil Cioran scria : «E clar că toate popoarele din Occident au epuizat sensul unei misiuni. Englezii, francezii, nemţii nu mai au interes să aibă un rol. Ştiu toţi că nu merită acum să te laşi implicat de istorie. Rusia însă a fost mereu străbătută de un vis al dominării asupra întregii lumi. Și într-o zi va exploda din cauza acestui vis, chiar dacăva avea ca rezultat o catastrofă impronunţabilă».

El a mai spus că autorul de facto al tulburărilor din Ucraina este Rusia, despre care nu crede că va renunța la acest teritoriu și în niciun caz la  Crimeea sau Sevastopol, care nu vor face niciodată parte din Uniunea Europeană și nici din NATO.

„Pe cât de sinistră este această posibilitate, pe atât de interesantă poate fi această oportunitate pentru România. În lupta absurdă pentru dominație, o fărămițare teritorială a Ucrainei ar putea aduce României o oportunitate nesperată. Dacă Rusia va forța dispersarea teritorială a Ucrainei, așa cum o știm astăzi, pentru a-și păstra hegemonia politico-militară, noi am putea recupera ceea ce ni s-a furat din trupul țării”, a mai declarat deputatul.

„Vorbesc aici despre o șansă inegalabilă: alături de Europa și NATO, și de partenerii noștri strategici, am putea aduce în UE Bucovina, Herța, Bugeacul și, dacă nu va fi fost deja integrată, și Basarabia.”

Peia spune că nu se referă la conflicte armate și invazii teritoriale anacronice sau utopice, ci de o politică externă inflexibilă, încadrată în interesele Europei democratice, prin care românii din teritoriile ucrainene, pe care îi numește „îndurerații noștri frați”, să capete oportunitatea revenirii la valorile Occidentale.

El le transmite colegilor săi să se pregătească serios pentru o decizie unanimă care să ducă la o poziție ce ar repune România printre cei mai importanți jucători din zonă.

„Merităm asta. Suntem plămădiți pentru asta. Să facem istorie, vă cer, nu doar să ne-o impună alții!”, își încheie Ninel Peia pledoaria sa.

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]
Exit mobile version