in

Settled Status: Mii de cereri ale cetățenilor europeni au fost nule sau retrase

Peste 3 milioane de cetățeni ai Uniunii Europene (UE27) au depus cereri pentru a trai si a lucra in Regatul Unit după Brexit, a anunțat Ministerul de Interne britanic.

Potrivit autorităților de la Londra, peste 2,7 milioane de solicitanți au primit permisiunea de a rămâne în Regatul Unit.

În perioada 28 august 2018-31 decembrie 2019, un număr de 2.450.220 de cereri au fost finalizate. Dintre acestea, in cazul a 58% (1.430.820 persoane) a fost acordat statutul de rezident permanent, scrie agenția de presa britanica Press Association.

Pentru 41% (1.003.160 persoane) cel de rezident temporar, care oferă permisiunea de a continua sa trăiască provizoriu in Regatul Unit si posibilitatea de a face o noua solicitare după cel puțin cinci ani de locuit in aceasta tara.

Un număr de 12.950 de cereri au fost nule sau retrase, 3.280 au fost clasificate drept non-valide, iar unui număr de șase persoane cu istoric infracțional “grav sau persistent” li s-a refuzat cererea de rezidenta.

Majoritatea cererilor au fost depuse de persoane care trăiesc in Anglia (aproximativ 92%), 5% din Scotia și câte 2% în Irlanda de Nord și Țara Galilor.

Din totalul cererilor primite pana in prezent de autoritățile Regatului Unit, cele mai multe (512.310) au fost făcute de cetățeni polonezi, care sunt urmați de români (435.690) și italieni (290.990).

Potrivit schemei de înregistrare a statutului, cetățenii UE care trăiesc continuu in Regatul Unit timp de cinci ani pot primi statutul de rezident permanent, in baza căruia beneficiază de aceleași drepturi de a munci si a studia si acces la sistemul de ajutoare sociale la fel ca înainte de ieșirea Regatului Unit din UE. De asemenea, persoanele eligibile pot solicita obținerea cetățeniei Regatului Unit.

Înregistrarea trebuie sa fie făcută pana la finalul lui iunie 2021.

Autoritățile britanice, surprinse de numărul românilor: „Nu știam că sunt atât de mulți”
Londra: Doi români acuzați de viol spun că „ei au fost cei violați de femeie”

Watford: Un român a jefuit o prostituată thailandeză pe care o contactase pe un site pentru adulți