Menu
in

Spania va restricţiona piaţa muncii pentru români

Spania va restricţiona piaţa muncii pentru români, din cauza şomajului în creştere, potrivit unor surse comunitare citate de RFI. Decizia va fi luată până la sfârşitul săptămânii, când Bruxelles-ul şi capitatele europene vor fi notificate în acest sens.



Românii care vor dori să lucreze în Spania vor fi nevoiţi să ceară un permis de muncă. “Decizia Spaniei de a restricţiona piaţa muncii pentru cetăţenii români va fi luată până la sfârşitul săptămânii, când Madridul va notifica Bruxelles-ul şi capitalele europene. Surse comunitare au declarat pentru RFI că Spania va restricţiona accesul pe piaţa muncii din cauza şomajului aflat în creştere. Rata somajului în Spania a ajuns la 20 la sută din populaţia activă”, notează RFI România.

Potrivit datelor oferite de Ministerul Muncii şi Imigraţiei în Spania, la sfârşitul lui 2010 aproximativ 850 de mii de români locuiau în această ţară. Măsura nu îi va afecta pe românii care au deja un loc de munca legal în Spania, deoarece nu se aplică retroactiv.

Dar românii care vor dori să lucreze însă de acum înainte în Spania vor fi nevoiţi să ceară un permis de muncă. Închiderea pieţei muncii poate fi făcută de manieră sectorială, ceea ce înseamnă că unele sectoare de activitate ar putea rămâne mai departe accesibile românilor, menţionează RFI. Spania era printre puţinele ţări vest europene care şi-au deschis o mare parte a pieţei muncii imediat după aderarea României la UE în 2007. La 1 ianuarie 2009, Spania a deschis complet piaţa muncii pentru români. Din acel moment, formalităţile pe care trebuia să le îndeplineasca un român pentru a ocupa un loc de munca în Spania au devenit aceleaşi ca pentru un cetăţean spaniol.

Reacţia autorităţilor din ţară

Spania nu a făcut nicio notificare oficială la CE privind restricţionarea accesului românilor pe piaţa muncii, fiind vorba doar de o intenţie, iar o astfel de decizie ar trebui fundamentată ca urmare a unor schimbări radicale pe piaţa muncii, a declarat Ioana Şanta, purtătorul de cuvânt al Ministerului român al muncii.

“Precizăm, din capul locului, că este vorba de o intenţie a oficialilor spanioli. Reprezentanţii spanioli nu au făcut nicio notificare oficială la Comisia Europeană. Potrivit Tratatului pe care l-am semnat cu Spania, decizia oficialilor spanioli de a reintroduce restricţiile pe piaţa muncii trebuie să fie bine fundamentată în urma schimbării radicale pe piaţa muncii. Aşadar, e bine să fim prudenţi, întrucât nu s-a vorbit nicio secundă de interzicerea accesului românilor pe piaţa muncii, ci mai degrabă de o garanţie că românii care ajung la muncă în Spania au contracte ferme de muncă”, a declarat pentru Mediafax Ioana Şanta.

Toţi cei 861.584 de români care muncesc acum oficial în Spania trebuie să ştie că nu sunt vizaţi şi că eventualele măsuri pe care oficialii spanioli le-ar putea lua nu se aplică în cazul lor, a mai precizat Şanta.

Eforturi de liberalizare a pieţei

Guvernele român şi bulgar au solicitat de curând Comisiei Europene să le susţină deplin eforturile de liberalizare a pieţei muncii pentru muncitorii români şi bulgari începând din 2012, conform agenţiei de presă bulgare Mediapool.

Într-o scrisoare deschisă, miniştrii Muncii din cele două ţări, Sebastian Lăzăroiu şi Totiu Mladenov, adresată comisarului european pentru Muncă şi Afaceri Sociale, Andor Laszlo, cer oficialului să susţină ridicarea tuturor restricţiilor de pe piaţa europeană a muncii pentru cetăţenii lor începând cu 2012.

Cele două ţări, care au aderat la Uniunea Europeană la 1 ianuarie 2007, au solicitat comisarului european să întocmească un raport privitor la circulaţia liberă a forţei de muncă din cele două ţări şi care să poată constitui o bază de discuţie pentru liberalizare. Cei doi miniştri au amintit că libera circulaţie a persoanelor este unul dintre drepturile fundamentale din UE. În plus, în opinia lor, tendinţele în mişcarea forţei de muncă din noile membre ale UE nu justifică existenţa unor asemenea restricţii.

Şapte ani de restricţii

Ţările europene au dreptul să menţină restricţiile de muncă pe o perioadă de şapte ani de la aderare, în privinţa muncitorilor români, conform Tratatului de aderare. România şi Bulgaria au aderat la Uniunea Europeană la 1 ianuarie 2007, iar data limită de ridicare a restricţiilor este 1 ianuarie 2014. La sfârşitul anului 2011 expiră cea de a două perioadă a restricţiilor, iar zece ţări continuă să aplice restricţii pentru muncitorii români şi bulgari. Acestea au dreptul să le păstreze pentru încă doi ani, până la sfârşitul anului 2013.

Cum România şi Bulgaria au aderat la Uniunea Europeană la 1 ianuarie 2007, data limită de ridicare a restricţiilor este 1 ianuarie 2014. 15 ţări europene au liberalizat piaţa muncii, dar alte zece, nu. Tratatul de aderare prevede o revizuire a restricţiilor pînă la 31 decembrie 2011, când ţările care încă menţin restricţiile de muncă trebuie să notifice Comisia Europeană în privinţa unei decizii.

Restricţiile de muncă pentru români şi bulgari se menţin în Malta, Olanda, Marea Britanie, Austria, Belgia, Franţa, Germania, Irlanda, Italia, Luxemburg. Acum vor fi introduse şi în Spania.

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 1 In medie: 1]
Exit mobile version