Menu
in

Studenții români: „Ministrul de Externe să vină la Londra!” Guvernul britanic, dat în judecată pentru suspendarea împrumuturilor

Mai mulţi studenți români din Marea Britanie au de gând să înceapă un proces cu Ministerul Universităților și cu Student Finance (instituția care se ocupă de împrumuturi pentru studii). Un grup de aproximativ 20 de studenți, din miile care au subvențiile și împrumuturile suspendate de guvern, vor să ajungă în instanță cu problema lor, susținând că sunt discriminați, scrie The Guardian.

„Se pare acești studenți sunt discriminați din motive politice”, a declarat avocatul Stuart Stevens, cel care conduce firma Holborn Chambers, din centrul Londrei și care a preluat cazurile studenților. „Strângem probe și într-o săptămână vom merge în justiție.”



Potrivit The Guardian, Guvernul Cameron a suspendat subvențiile și împrumuturile pentru studenții din România și Bulgaria după ce a constatat că numărul celor care aplică pentru sprijin de întreținere a crescut. Oficialii au oprit toate ajutoarele financiare din luna noiembrie a anului trecut și au solicitat noi dovezi de rezidență în Marea Britanie, pentru ultimii trei ani, din partea studenților.

Europarlamentarul Petru Luhan a vizitat Marea Britanie, la începutul acestei luni și a descris decizia guvernului ca fiind ” xenofobă” și o dovadă a “retoricii antiromânești și antiimigranți” din partea politicienilor și mediei britranice, în dezacord cu politica europeană și cu principiile democratice.

Un deputat PDL solicită răspunsul ministrului de Externe cu privire la suspendarea împrumuturilor pentru studenții români

“Guvernul încearcă să ascundă propriile sale probleme și aruncă vina pe români. Acesta este sentimentul, nu numai în rândul românilor, dar și la Bruxelles”, a declarat Luhan.

Studenții români sunt victime ale acestei retorici politice și observăm că regulile nu se aplică pentru fiecare student din Marea Britanie, în același mod, iar acest lucru este un semn clar de discriminare a românilor. Acest lucru este inadmisibil într-un stat membru al UE“, a continuat el.

De altfel, Luhan a luat cuvântul săptămâna trecută, în Parlamentul European, unde a prezentat situația studenților români și bulgari discriminați de guvernul britanic. El a scris premierului David Cameron și ministrului pentru Universități, David Willetts, cerându-le să reconsidere urgent măsura de suspendare.

„Nu putem continua așa. Situația se înrăutățește și mai rău în fiecare zi pentru românii care trăiesc în Marea Britanie și acesta este un lucru inacceptabil”, a mai declarat Luhan.

The Guardian dă exemplul Alexandrei Garabețeanu, de 33, care este una dintre studentele afectate de măsura guvernului britanic. Ea locuiește în Marea Britanie, împreună cu soțul ei, Cezar și cu fiul lor, din 2007. În septembrie, ea a început un curs de afaceri de doi ani, dar câteva luni mai târziu a primit o scrisoare prin care a fost anunțată că i s-a oprit sprijinul financiar, iar împrumutul îi este în continuare suspendat.

Soțul Alexandrei a declarat că femeia a renunțat la slujbă pentru a studia și a obține apoi un loc de muncă mai bine plătit. Acum, cei doi se află în imposibilitatea de a mai plăti chiria apartamentului în care locuiesc.

Este stresant. N-am venit aici pentru a fura sau pentru a face rău. Am venit pentru a forma o familie și a ne face un viitor mai bun. Nu vrem decât să muncim”, a declarat acesta.

Europe Students Union: „Studenții sunt amenințați și terorizați psihic!”

Alex Ostafe, de la Europe Students Union, a declarat pentru Ziarul Românesc Weekly că este sigur că ambasadorul Ion Jinga nu are capacitatea să rezolve situația, de aceea vrea să facă presiuni asupra ministrului de Externe român, Titus Corlățean, să vină la Londra: „Să vadă ce se întâmplă cu adevărat, să discute cu David Willetts. Doar așa se mai poate rezolva ceva. Foarte mulți au ajuns să renunțe, nu știu ce să facă, sunt pierduți. Alte state se luptă pentru studenți și îi ajută, pe noi autoritățile din România ne-au lăsat baltă. Vrem să ne sprijine măcar moral, să știm că nu suntem ai nimănui.”

Ostafe a spus că mulți au trimis dovezi în original la Students Finance și nu le-au mai primit înapoi. „Nu ne-au acceptat copii legalizate, la fel ca peste tot. Vor ștampile pe statement-urile bancare, iar băncile ne transmit că nici nu poate fi vorba de așa ceva. Nu știu ce să mai facă pentru a ne determia să renunțăm. Pentru cei mai mulți acestea sunt singurele dovezi de adresă, pentru că în Londra, cel mai scump oraș din lume, să îți închiriezi o casă și să ai un contract pentru asta costă foarte mult și majoritatea stau în camere subînchiriate, deci nu au contracte”, a declarat liderul studenților români.

Discriminarea studenților români, pe masa Comisiei Europene. MAE cere clarificări

El a mai spus că unii dintre colegii lui s-au îmbolnăvit din cauza situației.

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]
Exit mobile version