in

Studiu independent: „Acordul lui Boris Johnson va costa Marea Britanie 70 de miliarde de lire sterline pe an”

Acordul Brexit negociat de Boris Johnson va cauza Marii Britanii o pierdere de 70 miliarde de lire sterline, o situație mai proastă decât dacă țara ar fi rămas în UE, se arată într-un studiu al Institutului Național de Cercetări Economice și Sociale (NIESR).

Astfel, s-a ajuns la concluzia că PIB-ul va fi cu 3,5% mai mic, în următorii 10 ani de la semnarea acordului.

Însă Trezoreria Marii Britanii a spus că planifică un acord „mai ambițios” cu UE decât cel pe care „NIESR își bazează concluziile”.

Un purtător de cuvânt al instituției a spus: „Ne propunem să negociem un acord global de liber schimb cu Uniunea Europeană, care este mai ambițios decât acordul standard de liber schimb pe care NIESR și-a bazat concluziile”.

NIESR a declarat că aprobarea acordului premierului „ar reduce riscul unui rezultat dezordonat și va elimina posibilitatea unei relații comerciale mai strânse cu UE”.

În ciuda acordului dintre UE și Regatul Unit, care înlătură incertitudinea, barierele vamale și de reglementare ar „împiedica comerțul cu mărfuri și servicii cu restul continentului, lăsând toate regiunile Regatului Unit într-o situație mai rea decât dacă Regatul Unit ar rămâne în UE”, a arătat NIESR .

„Estimăm că, pe termen lung, economia s-ar restrânge cu 3,5% datorită acordului, comparativ cu aderarea la UE”, a adăugat acesta.

Raportul a constatat, de asemenea, că acordul de liber schimb propus cu UE este mai rău pentru economie decât acordul semnat de Theresa May anul trecut care ar fi redus economia cu 3% în aceeași perioadă, apreciază studiul NIESR.

Fondat în 1938, NIESR nu are legături politice de partid și este cel mai vechi institut de cercetare economică independent din Marea Britanie.

Ministrul de Finanțe, Sajid Javid, a refuzat să recalculeze evaluările Trezoreriei cu privire la impactul acordului Brexit, afirmând că este „în mod evident în interesul nostru economic”.

Noul acord creează mai multă distanță față de economia Uniunii Europene, cu mai multe bariere de reglementare în calea comerțului. Spre deosebire de acordul lui May, ar putea exista verificări asupra originii pieselor din industria auto, de exemplu.

Acordul pentru Brexit, un prim pas în Parlamentul britanic. Deputații au votat susținerea inițială a textului

Boris merge cu acordul în Parlamentul de la Londra: „Avem numărul necesar de voturi”

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Noul proiect de lege a repatrierii prevede scutiri de taxe, casă și mașină. Ba chiar statul va plăti ca să îți cari mobila din străinătate

Ambasadorul Dan Mihalache a votat deja, prin corespondenţă: „Regret că atât de puţini români au ales această variantă”