Un studiu efectuat de guvernul laburist, care a fost la putere în Marea Britanie până în 2010, arată că nu există motive de îngrijorare cu privire la o migrație masivă a românilor și bulgarilor, de la 1 ianuarie 2014.
Un document dat publicităţii de Ministerul pentru Comunităţi şi Administraţie Locală indică faptul că oficialii se aşteaptă la un număr de 12.769 de imigranţi din cele 2 ţări, dintre care 8.156 români şi 4.613 bulgari.
Studiul guvernamental comandat de laburişti a fost ţinut ascuns până curând,, relatează Daily Telegraph şi Daily Mail, potrivit agerpres.ro.
Numărul – se arată Daily Telegraph – reprezintă abia un sfert din totalul de 50.000 de imigranţi vehiculat de MigrationWatch şi este chiar mai mic decât previziunile prezentate în aceasta săptămână doar pentru România.
Previziunile au fost dezvăluite pe 19 martie de către ministrul britanic pentru comunităţi şi administraţie locală, Eric Pickles, care s-a grăbit să precizeze că “nu are nicio încredere în ele”.
“Am fost deschişi şi transparenţi în publicarea studiului pe imigraţie comandat de guvernul laburist. Această analiză a fost produsă de ultima administraţie şi ar trebui tratată cu maximă prudenţă având în vedere cât de nesustenabile s-au dovedit statisticile lor în trecut”, a precizat, la rândul său, Brandon Lewis, ministrul administraţie locale.
“Adevărul este nimeni nu ştie cu adevărat. Tot ceea ce poate face guvernul este să fie atent cu factorii care îi atrag pe imigranţi (…) pentru a ne asigura că nu există o atracţie suplimentară” pentru Marea Britanie, a mai precizat Pickles.
Daily Mail a arătat că cifra de 12.769 de români şi bulgari este extrem de similară cu cea de 13.000 de persoane, avansată de guvernul laburist în 2004, atunci când au fost ridicate restricţiile privind imigraţia pentru Polonia şi alte nouă state din Europa de Est. Însă, peste un milion de persoane au ajuns în Marea Britanie, din Polonia, doar în ultimii nouă ani.
Potrivit Daily Mail, Pickles a indicat că previziunile respective au apărut în discuţie într-un interviu televizat în luna ianuarie, dar că ministrul pentru imigraţie, Mark Harper, a refuzat să le dea publicităţii, susţinând că nu ar fi “de ajutor”. Mai mult, comentează publicaţia britanică, Ministerul britanic de Interne (Home Office) a încercat chiar să pretindă că nu au existat astfel de estimări.
Pentru ambasadorul român la Londra, Ion Jinga, cifrele au indicat că temerile privind un “aflux de lucrători români şi bulgari” în Marea Britanie au fost “nefondate”.
“Nimeni nu poate oferi cifre 100% exacte privind numărul românilor care ar putea intra în Marea Britanie după 1 ianuarie 2014, dar orice analiză raţională, care utilizează statisticile disponibile în prezent, pare să confirme ceea ce autorităţile române au declarat în mod repetat, şi anume că Marea Britanie nu este o destinaţie preferată pentru românii care doresc un loc de muncă”, a subliniat oficialul român, citat de Daily Telegraph.