in

Tensiunile continuă: AstraZeneca nu a informat UE despre 29 de milioane de doze de vaccin pe care se pregătea să le exporte în Marea Britanie. Dozele erau ascunse în Italia

Aproximativ 29 de milioane de doze de vaccin AstraZeneca împotriva Covid-19 au fost descoperite în weekend la o unitate de producție din Italia, a declarat miercuri un oficial francez, citat de Reuters.

Stocul este unul enorm, dacă ținem cont că AstraZeneca a predat UE doar 16,6 milioane de doze de vaccin. Dacă se va confirma că aceste doze erau menite exportului, ar trebui pusă problema blocării transportului, a spus oficialul din cadrul președinției Franței.

Comisia Europeană i-a cerut premierului italian, Mario Draghi, să verifice câteva loturi de vaccin într-o fabrică din Anagni, o localitate de lângă Roma.

Draghi l-a informat pe ministrul Sănătății, Roberto Speranza, care a trimis un control la sfârșitul săptămânii trecute.

Situație explozivă în războiul vaccinurilor: UE refuză să livreze Regatului Unit vaccinul AstraZeneca produs în Olanda

În fabrică sunt 29 de milioane de doze de vaccin AstraZeneca, pregătite pentru a fi trimise în Regatul Unit și descoperite de autoritățile italiene, în urma anchetei declanșate de Comisia Europeană.

Informația a apărut în „La Stampa”, care afirmă că „manevrele AstraZeneca au fost descoperite în urma vizitei lui Thierry Breton, comisar european pentru piața internă”.

Fabrica poate produce 5-6 milioane de doze de vaccin pe lună și a început producția în septembrie, anul trecut. Potrivit surselor UE, parte din aceste doze „este foarte probabil să fi fost trimise în Regatul Unit”, dar procesul a fost întrerupt pe 1 februarie, când a intrat în vigoare regulamentul UE privind controlul exporturilor.

Cele 29 de milioane de doze de ser reprezintă o cantitate de vaccinuri pentru care Bruxelles și Londra sunt într-o luptă continuă.
Prințul Harry s-a angajat. Unde lucrează și ce sumă fabuloasă câștigă nepotul Reginei Elisabeta II

Al treilea val de infractori români expulzați din Marea Britanie: „Ne-am întors în țară de șmecheri”