Autoritățile britanice au suspendat, în noiembrie anul trecut, acordarea împrumuturilor pentru studenţii români şi bulgari, în urma unor “suspiciuni” create de o creştere a numărului de înscrieri la colegii britanice, relata anul trecut cotidianul The Telegraph.
Măsura continuă să afecteze mii de studenți, chiar dacă ministrul pentru Universităţi, David Willetts, a declarat că suspendarea împrumuturilor a fost decisă dupa ce s-a observat o creştere „neobişnuită” a numărului celor care primesc sprijin din partea Companiei de Împrumuturi pentru Studenți – Student Loans Company (SLC).
„Doar un sfert dintre cei cărora li s-a cerut să prezinte dovada cu privire la rezidenţă au făcut acest lucru”, a precizat publicaţia. Care adăuga că „cei care nu au reuşit să prezinte aceste dovezi riscă recuperarea împrumuturilor, unii oficiali britanici estimând că este vorba despre o valoare totală de aproximativ un milion de lire sterline”.
Europe Students Union, o nouă organizație studențească în UK
În luna noiembrie a anului trecut, 7.500 de studenţi români şi bulgari din Marea Britanie s-au trezit cu împrumuturile de studii și de întreţinere suspendate, fără avertisment. Autoritățile au pretins, la acel moment, că nu este o măsură discriminatorie, toţi studenţii străini trecând prin acelaşi proces de verificare, fiind solicitaţi să probeze că au locuit cel puţin timp de trei ani în Marea Britanie, înainte de a solicita şi beneficia de stimulentele financiare.
„Îi rog să nu ne distrugă viața”
Potrivit The Guardian studenţii români sunt, de fapt, ţinta măsurilor menite a descuraja orice formă de migraţie dinspre ţara noastră. The Guardian prezintă cazul unui student rezident în Marea Britanie de cinci ani.
Însă, în pofida faptului că a demonstrat acest lucru, nu mai beneficiază de împrumuturi dar i se impută sumele considerate necuvenite.
Crina Petrariu, de 34 de ani, studentă în anul doi la Chimie şi mamă a unui copil de 6 ani, a primit acum trei luni notificarea de suspendare a plăţilor şi solicitarea de restituire a sumei de 3.500 de lire sterline.
„Am fost şocată, dar mi-am spus că e o eroare la mijloc. Am sunat persoanele care se ocupă de finanţarea studenţilor şi mi-au spus că s-a adoptat o nouă lege, prin care Guvernul le cere să oprească toate plăţile pentru români şi bulgari”.
Ea a transmis imediat extrasul bancar prin care a demostrat că locuieşte în Marea Britanie de cinci ani, dar nici acum plăţile nu au fost reluate. „Îi rog pe politicieni să nu ne distrugă viaţa cu jocurile lor populiste. Poate că acestea le aduc voturi, dar pe noi ne afectează foarte mult şi nu este corect”, spune Crina Petrariu.
Au renuțat la studii
Andrei Stan, coordonatorul Ligii Studenţilor Români din Străinătate pentru Marea Britanie, crede şi el că tinerii din ţara noastră sunt victime colaterale într-un război politic. “Momentul în care s-a făcut anunţul şi categoriile precise pe care le viza ne duc la concluzia că iniţiativa a fost, cel puţin parţial, motivată politic, iar numeroşi români şi bulgari cinstiţi plătesc pentru asta”, a afirmat el pentru The Guardian.
Europarlamentarul Petru Luhan: „Corlățean trebuie să dezamorseze campania antiromânească”
Anunţul privind oprirea subvenţiilor îi viza iniţial doar pe studenţii din România şi Bulgaria. El a fost extins ulterior să acopere şi tinerii din alte state UE, dar cetăţenii din ţara noastră şi cei din statul vecin au fost afectaţi cel mai grav. Andrei Stan spune că mulţi români din Regat au fost nevoiţi să-şi întrerupă studiile din cauza lipsei de fonduri.
Jinga: pot exista discriminări
Ambasadorul României la Londra, Ion Jinga, este şi el îngrijorat de efectele acestei prevederi. El a declarat că a primit numeroase scrisori de la cetăţeni care locuiesc în Regat chiar şi de zece ani şi care şi-au văzut vieţile date peste cap în ultima perioadă.
Spre exemplu, o fată de 18 ani a primit o scrisoare în care i se cerea să arate facturi de utilităţi sau declaraţii de impozite care să demonstreze că a trăit în Marea Britanie cel puţin tre ani. În caz contrar, i se solicita să returneze statului 9.000 de lire.
Uniți împotriva discriminării. Românii și bulgarii și-au strigat nemulțumirile la ușa lui Cameron
“Problema e că fata era minoră în urmă cu trei ani şi, la 15 ani, facturile de utilităţi sau declaraţiile de impozite nu erau trecute pe numele său. Aşa că a trimis o scrisoare oficială de la UK Board Agency în care se spunea că e rezidentă din 2010. De asemenea, a trimis diplome de la şcolile britanice absolvite, dar răspunsul autorităţilor a fost negativ. Acum nu mai ştie ce să facă ” , a declarat Jinga pentru The Guardian.
Ambasadorul spune că e de acord cu măsurile menite să prevină fraudele, dar unele practici din Regat îi vizează în special pe români şi bulgari, iar asta poate duce la discriminări.