in

Theresa May a cerut în scris amânarea Brexit. Răspunsul liderilor UE nu este prea îmbucurător

Theresa May a cerut în scris ca retragerea Marii Britanii din UE să aibă loc la o altă dată decât cea de până acum, adică 29 martie.

Prim-ministrul britanic i-a cerut, în scris, președintelui Consiliului European, Donald Tusk, să accepte amânarea retragerii Regatului Unit din Uniunea Europeană până la 30 iunie.

„I-am scris în această dimineață președintelui Consiliului European, Donald Tusk, pentru a-l informa că Regatul Unit doreşte o extindere a Articolului 50 (din Tratatul de la Lisabona, n.red.) până la 30 iunie”, a declarat May.

Cererea a fost confirmată și de un oficial european, care a menționat că Donald Tusk a primit o scrisoare oficială prin care premierul britanic solicită o amânare a Brexit.

În baza Articolului 50, retragerea Marii Britanii din UE urmează să aibă loc la 29 martie, iar Theresa May a menționat că intenționează să ceară parlamentului să voteze pentru a treia oară asupra acordului de retragere, pe care Camera Comunelor l-a respins deja de două ori.

Premierul britanic nu a menționat și momentul la care ar putea avea loc votul. Uniunea Europeană a afirmat că prelungirea ar trebui să fie ori până la 23 mai, data alegerilor europene, ori „semnificativ mai lungă”, iar o astfel de amânare ar însemna că Marea Britanie trebuie să organizeze alegeri pentru Parlamentul European.

Premierul a declarat că Marea Britanie nu este interesată să ia parte la aceste alegeri.

Potrivit Reuters, un document al Comisiei Europene menționează că UE ar trebui să acorde Marii Britanii o singură prelungire, întrucât mai multe ar pune Uniunea în situație de blocaj.

Consiliului European a confirmat primirea unei scrisori formale privind amânarea ieșirii Marii Britanii din Uniunea Europeană, dar, conform unor surse de la Bruxelles, liderii europeni nu sunt dispuși să accepte prelungirea negocierilor după data de 23 mai.

Totodată, Comisia Europeană s-ar opune propunerii premierul Theresa May, potrivit unui document intern al UE.

O amânare oferită Marii Britanii ar trebui fie să aibă ca termen 23 mai 2019, fie să fie semnificativ mai lungă și să impună alegeri europene. Aceasta este singura cale de a proteja funcționarea instituțiilor UE și abilitatea lor de a lua decizii”, se stipulează în document.
Doi români, specialiști în furturi din metroul londonez

Lira sterlină, în cădere după ce Theresa May a cerut amânarea Brexit