Menu
in

Theresa May a cerut la Bruxelles să fim tratați ca cetățeni inferiori ai UE

Ministrul de Interne, Theresa May, a cerut joi, 5 decembrie, la reuniunea miniștrilor de Interne din UE, de la Bruxelles, introducerea unor cote pentru a stabiliza fluxul muncitorilor în interiorul Uniunii și introducerea unei clauze pentru viitoarele state candidate ai căror cetățeni să nu mai poată circula liber decât dacă țările respective au un anumit nivel de venituri.

De asemenea, Theresa May a expus opoziţia sa fermă faţă de ridicarea restricțiilor de muncă pentru cetăţenii români şi bulgari, de la 1 ianuarie, potrivit El Mundo.



Poziţia britanică a condus la o scindare a clubului comunitar, între ţările al cărui PIB pe cap de locuitor este ridicat şi cele mai puţin dezvoltate, majoritatea din Europa de Est, se mai arată în cotidinul amintit. Astfel, statele dezvoltate doresc o limitare a liberei circulaţii, unul dintre pilonii construcţiei europene, pentru a evita intrarea masivă a cetăţenilor din Est, care vor necesita ajutoare sociale şi medicale până îşi găsesc un loc de muncă şi care, de regulă, ocupă posturi necalificate.

Comisia Europeană a respins propunerea Marii Britanii, argumentând că nu se poate face discriminare între cetăţenii comunitari.

În aceeaşi zi cu reuniunea de la Bruxelles, un think tank a făcut public un document conform căruia în următorii cinci ani, în Regatul Unit vor intra 385.000 de români şi bulgari.

Într-o scrisoare dată publicităţii cu ocazia Reuniunii Consiliului Justiţie şi Afaceri Interne (JAI), secţiunea interne, şefii diplomaţiilor din Republica Cehă, Ungaria, Polonia şi Slovacia au afirmat că, potrivit datelor disponibile, imigranţii din Marea Britanie proveniţi din Europa Centrală şi de Est „au fost foarte utili” pentru economia acestei ţări.

Theresa May: Cerem UE modificarea criteriilor liberei circulaţii

 

Pe de o parte, sunt mai tineri şi mai activi pe plan economic decât forţa de muncă britanică medie, 80% având mai puţin de 44 de ani, iar pe de altă parte, contribuţia imigranţilor est-europeni la veniturile naţionale ale Regatului Unit „depăşeşte de departe” cheltuielile pe care le generează folosindu-şi beneficiile sociale.

Potrivit acestor patru ţări, este mai probabil ca imigranţii din estul şi centrul Europei să se întoarcă în ţările lor decât cei care ajung în Regatul Unit venind din ţări în curs de dezvoltare sau zguduite de conflicte, din afara Uniunii Europene.

Faţă de argumentele Regatului Unit şi Germaniei în sensul abuzării de sistemele sociale, guvernele ceh, ungar, polonez şi slovac au admis că au existat probleme, însă au apreciat că acestea „trebuie şi pot fi soluţionate eficient în cadrul legal existent al UE”.

„Sperăm ca orice măsură ce va fi adoptată în acest context de către Regatul Unit sau de alt stat membru să fie compatibilă cu cerinţele legale ale UE”, au mai scris cei patru miniştri în scrisoarea lor.

 

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]
Exit mobile version