in

Theresa May amână votul din parlament pe acordul Brexit. Lira se prăbușește

Theresa May a amânat votul final asupra acordului Brexit, o dovadă clară din partea premierului că nu crede că poate obține girul parlamentarilor pentru un acord de retragere din Uniunea Europeană.

Mișcarea este o umilință pentru primul ministru, mai ales că atât ea, cât și miniștri au negat în mod categoric că există vreo perspectivă de a amâna votul, chiar și în dimineața de luni, 10 decembrie, titrează The Guardian.

Consilierii, miniștrii și deputații loialiști au cerut amânarea votului de marți, 11 decembrie, pentru a căuta noi asigurări de la Bruxelles și pentru a evita haosul unei înfrângeri parlamentare.

Votul ar putea avea loc săptămâna viitoare sau chiar să fie amânat până la începutul lunii ianuarie, deși acest lucru ar permite mai puțin timp ca legislația pentru Brexit care urmează să fie adoptată să fie adoptată înainte de 29 martie. Termenul final pentru vot este 21 ianuarie.

Știrile privind amânarea votului au dus la scăderea lirei la cel mai scăzut nivel din ultimele 18 luni.

Surse din UE au declarat că Downing Street căuta garanții suplimentare că soluția “backstop” pentru frontiera irlandeză, din acordul de retragere, să nu fie declanșată niciodată.

Guy Verhofstadt, coordonatorul Brexit al Parlamentului European, a scris: „Nu îmi vine să cred. După doi ani de negocieri, guvernul conservator dorește să amâne votul. Țineți minte că nu îi vom dezamăgi niciodată pe irlandezi. Această întârziere va agrava în continuare incertitudinea pentru oameni și întreprinderi. E timpul să ne hotărâm.”

Jeremy Corbyn a descris întârzierea ca pe un act disperat.

„Știm de cel puțin două săptămâni că acordul premierului Theresa May va fi respins de parlament, pentru că este dăunător pentru Marea Britanie”, a declarat acesta.

Steve Baker, unul dintre liderii grupului european de cercetare pentru Brexit, a declarat că amânarea este “în esență o înfrângere” a acordului semnat de May.
Reacție la articolul „Un grup de fripturiști…”: „Unii chiar se ocupă de jurnalism pt publicatiile din emigrație”

Theresa May bate la ușile Europei pentru a modifica acordul Brexit. UE: „Nu renegociem nimic”