in

Theresa May a luat deja hotărârea: Fără uniune vamală cu Uniunea EuropeanăPremierul britanic Theresa May a anunțat că nu va accepta „niciodată” un acord cu Uniunea Europeană care să pună sub semnul întrebării „integritatea constituţională” a Marii Britanii, relatează Reuters.

„Proiectul de acord publicat de Comisia Europeană, dacă va fi pus în practică, va afecta negativ piaţa comună britanică şi va ameninţa integritatea constituţională a Regatului Unit, creând o frontieră vamală şi legală în Marea Irlandei, şi niciun prim ministru britanic nu ar putea accepta vreodată acest lucru”, a declarat May în faţa deputaţilor britanici.

Acceptarea unei noi uniuni vamale cu UE după ieşirea Marii Britanii din blocul comunitar ar însemna o trădare a referendumului din 2016 la care britanicii s-au pronunţat în favoarea Brexitului, a mai spus May.  Marea Britanie dorește controlul asupra propriilor legi, graniţe şi bani şi care să nu ducă la apariţia unei „frontiere dure” între provincia Irlanda de Nord şi Republica Irlanda, a mai declarat May.

Negociatorul-şef al blocului comunitar, Michel Barnier, a prezentat miercuri la Bruxelles proiectul tratatului privind Brexit, elaborat de UE, document ce va fi dezbătut de Cei 27 înainte de a fi pus pe masa negocierilor cu Londra.

Proiectul tratatului se bazează pe acordurile interimare convenite în decembrie de cele două părţi şi pe poziţiile UE pe care Londra încă nu le-a acceptat. În particular, protocolul privind evitarea unei ‘frontiere dure’ între Republica Irlanda şi provincia britanică Irlanda de Nord va viza menţinerea efectivă a acesteia din urmă în interiorul structurilor şi al regulamentelor UE.

Preşedintele Consiliului European, Donald Tusk, a avertizat Marea Britanie joi, 1 martie, că planul de a ieşi din uniunea vamală şi piaţa unică europeană ar putea însemna o revenire la  ”frontiera dură” între Republica Irlanda şi provincia britanică Irlanda de Nord.

Tusk a afirmat că propunerea prezentată de Uniunea Europeană ca Irlanda de Nord să fie inclusă într-o „zonă de reglementare comună” cu UE este cea mai bună opţiune pentru evitarea fricţiunilor la frontieră, dar că va întreba guvernul de la Londra

„Până acum, nimeni nu a venit cu ceva mai înţelept decât aceasta”, a declarat Tusk.

Theresa May, anunț important despre Brexit. Se așteaptă ca Marea Britanie să pună capăt uniunii vamale și pieței unice europene
Un român a dispărut din Bradford. „A spus că iese la plimbare”

România, locul doi mondial la emigraţie. Miloane de oameni au părăsit țara în ultimii 10 ani