in

Theresa May a semnat scrisoarea oficială de retragere a Regatului Unit din UE. Ce ne așteaptă în următorii doi ani?

Premierul britanic Theresa May a semnat scrisoarea oficială de retragere a Marii Britanii din Uniunea Europeană, anunță BBC.

Scrisoarea va fi trimisă președintelui Consiliului European, Donald Tusk, miercuri, 29 martie.

În declarația pe care o va susține în fața parlamentului, Theresa May va îndemna la unitate. „Este momentul ca țara să fie unită”, va declara ea.

Scrisoarea va fi trimisă lui Tusk la ora 12.30, ora Londrei, de ambasadorul britanic la UE, Sir Tim Barrow.



După ședința de guvern din această dimineață, premierul se va adresa parlamentului pentru a anunța că începe numărătoarea inversă. Ea promite să „reprezinte fiecare persoană din Regatul Unit în timpul negocierilor”.

„Este hotărârea mea acerbă de a obține acordul potrivit pentru fiecare persoană în această țară“, se arată în discursul premierului Theresa May.

BBC a publicat și un orar provizoriu al Brexit:

29 martie 2017 – Marea Britanie declanșează articolul 50

29 aprilie – Summit-ul UE unde participă 27 de lideri (fără Marea Britanie) va da Comisiei Europene un mandat pentru a negocia cu Marea Britanie

Mai / iunie 2017 –  încep negocierile

23 aprilie și 7 mai – alegerile prezidențiale din Franța

24 septembrie – alegerile parlamentare din Germania

Toamna anului 2017 – Guvernul Marii Britanii introduce legislația de părăsire a UE și va pune legile existente UE în dreptul britanic

Octombrie 2018 – finalizarea negocierilor – obiectiv

În perioada octombrie 2018 – martie 2019 – Parlamentul, Consiliul European și Parlamentul European își vor da acordul asupra ieșirii

Martie 2019 – Marea Britanie se retrage în mod oficial de Uniunea Europea

Theresa May va mai declara că diviziunile referendumului din iunie trebuie să înceteze: „Suntem o mare națiune de oameni și de națiuni, cu o istorie mândră și un viitor luminos. Decizia de a părăsi UE este luată, deci este timpul să fim împreună.”

Liderul laburist Jeremy Corbyn a declarat că partidul său va respecta decizia și va urmări pas cu pas activitatea guvernului.

Potrivit BBC, marți, 28 martie, Theresa May a discutat telefonic cu președintele Consiliului European, Donald Tusk, cu președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker și cu cancelarul german Angela Merkel.
Marea Britanie a anunțat că dorește un „acord timpuriu“, pentru a garanta drepturile cetățenilor UE care locuiesc în Marea Britanie și cele ale cetățenilor britanici care locuiesc în străinătate.a

Alte probleme care vor fi discutate sunt aranjamentele de securitate transfrontalieră, mandatul european de arestare, deplasarea agențiilor UE care au sediul în Marea Britanie și contribuția Regatului Unit la pensiile funcționarilor UE.

Este de așteptat ca Marea Britanie să se retragă de pe piața unică și să caute un nou regim vamal și un acord de liber schimb cu UE. Potrivit BBC, guvernul a promis că își va onora obligațiile către UE, însă a anunțat că nu este de acord cu o notă de plată de 60 de miliarde de lire sterline.

De asemenea, Marea Britanie va părăsi Curtea Europeană de Justiție și va căuta să instituie mecanisme de soluționare distincte.

Liberal democrații au declarat că „se va pune în mișcare un lanț de evenimente care vor schimba țara pentru totdeauna, iar acest lucru se face fără un plan bine pus la punct”.

100.000 de oameni la marșul pro-UE din centrul Londrei. BBC a ignorat evenimentul

UE reclamă Marea Britanie la Curtea Internațională de Justiție. Oficial european: „Ne vedem la Haga!”

Thereza May, hotărâtă să nu mai dea bani la bugetul UE: ”Poporul britanic a cerut-o”

Bombă înainte de Brexit. Alegătorii britanici, manipulați pentru a vota ieșirea din UE

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Schimb de replici pe Facebook între ambasadorul Mihalache și o tânără jurnalistă. Mihalache: „Nu aș angaja-o nici ca taxator de bilete”

Rezoluția UE, primul răspuns al Uniunii la declanșarea Brexit. Încep problemele pentru Marea Britanie