in

UE, gata să blocheze exportul de vaccinuri în Marea Britanie: „Astra/Zeneca trebuie să livreze cantitatea restantă”

UE avertizează că Marea Britanie va primi „zero” doze de vaccin, până când AstraZeneca va preda producția contractată de europeni.

Un oficial UE a amenințat că va bloca intrarea tuturor livrărilor AstraZeneca în Marea Britanie până când producătorul de medicamente va face livrările către blocul comunitar, în timp ce UE își intensifică din nou retorica asupra vaccinurilor împotriva coronavirusului, scrie Daily Mail.

Thierry Breton, comisarul UE pentru piața internă, a declarat că „zero” doze de vaccin AstraZeneca fabricate pe continent vor fi expediate peste Canal până când compania nu își va îndeplini angajamentele.

El a mai declarat că Bruxelles și Londra nu vor putea împărți dozele fabricate în Belgia și Olanda, spunând că „nu este nimic de negociat” între cele două părți.

Șefii UE sunt supărați că AstraZeneca și-a ratat obiectivele de livrare cu zeci de milioane de doze, acuzând firma anglo-suedeză că și-a încălcat contractul.

Guvernul britanic susține că acordul său cu gigantul farmaceutic este pentru 100 de milioane de doze, ceea ce înseamnă că Marea Britanie primește prima acces la aprovizionarea de la uzinele Seneffe și Halix, dar a sugerat împărțirea acestora ca parte a ofertei de pace cu UE.

Situație explozivă în războiul vaccinurilor: UE refuză să livreze Regatului Unit vaccinul AstraZeneca produs în Olanda

Breton a spus că dozele produse de UE trebuie rezervate blocului pentru a compensa deficitul.

Dacă [AstraZeneca] fabrică mai multe, nu este nicio problemă, dar atâta timp cât nu își îndeplinește angajamentul pentru noi, dozele rămân în Europa – cu excepția Covax”, a mai declarat el.

Surse ale guvernului britanic au descris comentariile oficialului UE ca fiind „dezamăgitoare” și l-au acuzat că „nu respectă contractele legale”.

Într-o ultimă încercare abandonată de calmare a tensiunilor, fostul negociator al UE pentru Brexit, Michel Barnier, și-a îndemnat colegii să pună capăt războiului pentru vaccinuri. În ultimul său discurs reprezentând Comisia Europeană, Barnier a spus că lupta împotriva Covid este „mai importantă decât viteza de vaccinare”.
Pașaportul digital COVID-19 va fi introdus pentru transportul aerian

Marea Britanie: O treime din pacienții cu COVID spitalizați au fost internați din nou