in

UE – procedură de infringement împotriva Regatului Unit pentru încălcarea acordului Brexit

Comisia Europeană a anunțat că a lansat două proceduri pentru încălcarea acordului Brexit de către Regatul Unit, după ce Londra a anunțat o amânare unilaterale a anumitor controale vamale în Irlanda de Nord, relatează AFP.

Guvernul britanic a anunțat pe 3 martie o amânare cu șase luni, până pe 1 octombrie, a unora dintre controalele controversate la sosirea mărfurilor din Marea Britanie în Irlanda de Nord, transmite Agerpres.

Comisia Europeană a anunțat că a trimis guvernului britanic „o scrisoare de punere în întârziere”, pentru că a încălcat protocolul pentru insula Irlanda, inclus în tratatul de retragere semnat la sfârșitul lui 2019, potrivit unui comunicat de presă.

Acest protocol este menit să protejeze piața unică europeană evitând în același timp revenirea la o frontieră și la controale vamale pe insulă, împărțită între provincia britanică Irlanda de Nord și Republica Irlanda, membră a UE.

Trimiterea acestei scrisori reprezintă prima etapă a unei „proceduri de infringement”, care se poate încheia, la finalul unui lung proces, în fața Curții de Justiție a UE (CJUE), ce poate impune amenzi sau constrângeri.

Uniunea Europeană denunță o încălcare a Acordului Brexit. Proceduri legale împotriva Marii Britanii


De cealaltă parte, vicepreședintele Comisiei Europene, Maros Sefcovic, i-a adresat o „scrisoare politică” lui David Frost, însărcinat cu relațiile cu Bruxellesul în cadrul guvernului britanic, prin care face apel la Regatul Unit să revină asupra acestui anunț.

Această scrisoare denunță nerespectarea obligației de bună credință prevăzută de tratatul de retragere.

Maros Sefcovic face apel la Londra să angajeze consultări bilaterale cu Bruxellesul „cu obiectivul de a găsi o soluție acceptată reciproc până la sfârșitul lunii”.

„UE și Regatul Unit au convenit asupra protocolului (privitor la Irlanda de Nord) împreună. Suntem obligaţi să-l aplicăm împreună. Deciziile unilaterale și încălcările dreptului internațional de către Regatul Unit sunt chiar împotriva obiectivului (protocolului) și subminează încrederea între noi”, a mai declarat Sefcovic, citat în comunicatul Comisiei Europene.

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Sheffield. Româncă, trafic ilegal cu pui de câine în Anglia. Spune că a fost amenințată cu moartea

Londra șochează lumea cu „o decizie IRESPONSABILĂ”. Crește cu 40% arsenalul nuclear după ce s-a angajat să îl reducă