in

UE va acorda o nouă prelungire dacă acordul Brexit nu trece de Parlament


UE va „acorda o prelungire de trei luni” a ieșirii Marii Britanii din blocul comunitar în cazul în care acordul Brexit negociat de premierul Boris Johnson nu va trece de Camera Comunelor, săptămâna aceasta, scrie Daiy Express.

Astfel, ieșirea din UE ar fi amânată pentru a treia oară, până la finele lunii februarie 2020. Potrivit The Times, surse de la Bruxelles au declarat că în cazul în care acordul va trece de Parlament, ieșirea din UE se va produce oricând înainte de încheierea prelungirii.

Oficialii UE au declarat că, în funcție de evoluțiile de la Londra, opțiunile de extindere variază de la doar o lună suplimentară, până la sfârșitul lunii noiembrie, până la jumătate de an sau mai mult.

Planul Brexit al primului ministru a fost oprit, sâmbătă, 19 octombrie, după ce parlamentarii au susținut un amendament, amânând aprobarea de către Camera Comunelor a acordului până la adoptarea legislației britanice necesare pentru ieșirea din UE.

Primul ministru a declarat în repetate rânduri că Marea Britanie va părăsi Uniunea Europeană pe 31 octombrie.

Președintele camerei, John Bercow, a declarat că va decide dacă va permite votul pe acordul lui Boris Johnson luni, 21 octombrie, după ce mai mulți parlamentari au spus că acest lucru ar încalca convenția parlamentară potrivit căreia aceeași chestiune nu poate fi în discuția parlamentului de două ori în cadrul aceleiași sesiuni.

În timpul ședinței de sâmbătă, parlamentarii au aprobat un amendament, prin care au decis amânarea votului asupra acordului, până la adoptarea legislației britanice necesare pentru a părăsi UE, ceea ce oprește planul lui Boris Johnson de a scoate țara din UE pe 31 octombrie.

Brexit: Declarația președintelui Klaus Iohannis după semnarea acordului

Nou acord Brexit îi va face mai săraci pe cei care locuiesc în Marea Britanie. Este mai rău decât cel negociat de Theresa May, spun analiștii
Boris merge cu acordul în Parlamentul de la Londra: „Avem numărul necesar de voturi”

Parlamentul britanic refuză să supună la vot acordul lui Boris Johnson pentru Brexit