Ambii negociatori ai acordului comercial dintre Marea Britanie și Uniunea Europeană sunt sceptici în ceea ce privește încheierea unui acord comercial până la expirarea perioadei de tranziție, adică 1 ianuarie 2021.
Negociatorul-șef al Regatului Unit, David Frost spune că britanicii trebuie „să se pregătească în continuare pentru toate scenariile posibile”, scrie Sky News.
Marea Britanie trebuie să „înfrunte posibilitatea” că nu va fi de acord cu un acord asupra relației sale viitoare cu UE până la sfârșitul anului, a spus Frost.
Omologul său UE, Michel Barnier, a declarat că un acord „în acest moment” este „puțin probabil”.
Evaluările au venit după încheierea ultimei runde de discuții la Londra. Frost a declarat că „rămân lacune considerabile în zonele cele mai dificile” – așa-numitele condiții de concurență echitabilă și pescuit.
Surse din Guvernul de la Londra: Regatul Unit ar putea să nu ajungă la un acord cu UE
„Am fost întotdeauna clar că principiile noastre în aceste domenii nu sunt simple poziții de negociere, ci expresii ale realității că vom fi o țară complet independentă, la sfârșitul perioadei de tranziție”, a spus el.
„De aceea, continuăm să căutăm un acord cu un acord de liber schimb similar cu cel pe care UE îl are deja cu Canada – adică un acord bazat pe precedenții existenți. Nu ne este clar de ce acest lucru este atât de dificil pentru UE, dar vom continua să negociem în acest sens”, a spus Frost.
Barnier a spus că pozițiile actuale ale Regatului Unit cu privire la o serie de probleme înseamnă că un acord în acest moment este „puțin probabil”.
„Regatul Unit caută efectiv excluderea aproape totală a navelor de pescuit din apele sale. Acest lucru este pur și simplu inacceptabil”, a declarat negociatorul șef UE.
Barnier a acuzat Marea Britanie că nu afișează „disponibilitatea de a ieși din impas” și a afirmat că „nu a arătat același nivel de implicare și disponibilitate pentru a găsi soluții care respectă principiile și interesele fundamentale ale UE”.
„Dacă nu ajungem la un acord cu privire la viitorul nostru parteneriat, vor exista mai multe fricțiuni”, a mai spus acesta.
Primul ministru Boris Johnson a declarat oficial că nu va prelungi perioada de tranziție după sfârșitul acestui an, în ciuda avertizărilor că întreruperea cauzată de pandemie a făcut imposibilă ajungerea la o înțelegere.
Dacă tranziția se va încheia fără a se ajunge la o înțelegere, Marea Britanie va trebui probabil să tranzacționeze cu UE în condițiile Organizației Mondiale a Comerțului începând cu anul viitor.