in

Ultimele ore ale Andreei Cristea, românca omorâtă în atacul terorist de la Westminster. „Andreea îşi propusese ca anul 2017 să fie cel mai bun an din viaţa ei”În Londra, la Old Bailey, au început audierile martorilor în cazul atacului din 22 martie 2017.

Atunci au murit cinci oameni, inclusiv o tânără română, Andreea Cristea, care îşi propusese ca anul 2017 să fie cel mai bun an din viaţa ei.

Instanţa britanică a ascultat depoziţiile martorilor la tragedia petrecută pe podul Westminster din Londra, când un musulman convertit, Khalid Masood (52 ani) a pătruns cu un SUV Hyundai Tucson pe pod, intrând cu maşina în pietoni şi lovindu-i „ca pe popice“.

Cinci oameni şi-au pierdut atunci viaţa, printre care şi Andreea Cristea (31 ani), o tânără româncă, designer, din Constanţa, care se afla în vacanţă cu iubitul ei, Andrei Burnaz (32 ani).

El îşi sărbătorea ziua de naştere, pe 24 martie, când urma s-o ceară pe Andreea în căsătorie. Atacul a durat 82 secunde, iar Andreea a fost ultima victimă de pe pod. După ce a aruncat-o pe tânără în Tamisa, Masood a mers la porţile Palatului Westminster unde a înjunghiat mortal un poliţist. Din impactul cu maşina, Andreea a căzut peste balustradă, de la înălţimea de 12,5 metri, în apa fluviului. A fost găsită după 8 minute şi 55 secunde, plutind cu faţa în jos, la 100 metri în aval, fiind reperată de un vas de croazieră de pe Tamisa, Millenium Diamond.

Echipajul bărcii a ţinut-o în cange şi a întors-o cu faţa în sus, apoi Andreea a fost recuperată de o ambarcaţiune de salvare a departamentului de pompieri din Londra.

Era inconştientă, dar avea semne vitale, însă evoluţia sa n-a fost bună, iar la 6 aprilie, Andreea a fost declarată decedată din cauza loviturii de la cap şi a cedării organelor interne.

„Au fost două săptămâni de durere insuportabilă. Speram la o recuperare pentru că starea era critică, dar stabilă. Speram într-un miracol. Dar cel mai rău scenariu s-a întâmplat. Este greu de descris, pentru că este greu de imaginat prin ce treci. Andreea era o tânără independentă, care iubea sportul şi călătoriile şi visa să aibă propria casă şi să-şi întemeieze o familie“, a declarat în instanţă Magdalena Ţoi, sora ei mai mare, potrivit Daily Mail.

Magda a găsit o scrisoare a Andreei, de la începutul anului 2017, în ianuarie, cu doar două luni înainte să moară:

„Anul 2017 va fi cel mai bun an al vieţii mele, din toate punctele de vedere. O să-mi cumpăr prima mea casă, cu propriii mei bani şi o s-o decorez în stil loft, intim-industrial. O să fiu veselă, voioasă, jovială, împlinită emoţional şi sentimental. Afacerea mea va fi de succes şi eu o să-mi dobor toate recordurile personale cu proiectele mele viitoare şi clienţi. O să am un bărbat minunat alături care să mă iubească şi să mă adore, cu acest om eu voi avea o familie minunată“.

Magda Ţoi a rememorat pierderea surorii mai mici, într-un interviu pentru BBC. O ultimă fotografie făcută de Andrei o arată pe Andreea chiar pe pod, cu câteva momente înainte să lovească tragedia, în timp ce ţine telefonul mobil cu mâna dreaptă şi îşi face un selfie, iar în mâna stângă are un stick pentru ajutat la făcut poze de la distanţă. Balustrada podului de pe Tamisa îi ajunge Andreei până la talie. „Îşi făcea un selfie, apoi pe pod rămăseseră doar ochelarii şi telefonul ei“, relatează Magda. 

Ei au fost însă surprinşi de maşina 4×4 a lui Khalid Masood care a intrat în grupul de pietoni de pe pod. Andrei a suferit o fractură la laba piciorului, iar Andreea a căzut în fluviul Tamisa, de unde a fost recuperată. Ea plutea cu faţa în jos, în stare de inconştienţă, având plămânii inundaţi de apă şi un cheag la creier. Iniţial, salvatorii au încercat să o scoată cu o cange, de care ea să se prindă, dar pentru că n-a avut nicio reacţie, căpitanul ambarcaţiunii i-a ţinut corpul la suprafaţă pentru a nu fi luată de curenţi până la sosirea bărcii de salvare care a preluat-o. Căpitanul o zărise în apă, alertat fiind de oamenii de pe pod şi a chemat ajutoare care au venit în câteva minute.

Românii urmau să-şi întâlnească la London Eye un prieten, pe Patrick Tracey, din Derby, mai scrie Daily Mail.

„Mi-am dat seama că sunt în drum spre mine, pe Westminster Abbey, când am primit un telefon de la el. Mi-a spus că a pierdut-o pe Andreea. Nu ştiam cât de grav e rănită. El era rănit la picior”, a relatat Tracey.

Un martor, şoferul de autobuz Michael Adamou, a descris presei britanice panica ce a urmat săriturii fetei.

„Am auzit cum un tânăr alerga în spatele meu ţipând că soţia lui a sărit în râu ca să scape de a fi lovită de maşina atacatorului. Chiar am avut impresia că au sărit două femei în Tamisa”, a spus şoferul.

La 1 an de la tragedie, Magda este marcată puternic de pierderea Andreei.

I se pare nedrept că o fiinţă aşa de tânără, bună, mereu zâmbitoare şi frumoasă să fie răpită de lângă ei în mod brutal, de către un om care avea, la rândul său, două fiice.

„Să ieşi să ucizi pe cineva doar pentru că ţi-ai pierdut tu minţile nu mi se pare normal. Sunt atât de furioasă pentru că ne-a luat-o atât de brutal, atât de nedrept“, spune femeia, care are doi băieţi care întreabă mereu de Andreea.

„Ne aşteptăm să sune sau să apară la uşă, în orice moment. Dar ştim că n-o să se întâmple. Este un coşmar din care sperăm să ne trezim”, mai spune sora Andreei.

Pe pagina sa de Facebook, Magda scrie câteva cuvinte: „Ce este teribil nu este moartea, ci viaţa pe care nu apuci să o trăieşti înainte de a muri! Atât de nedrept, atât de meschin, atât de crud! Dacă nu ar fi existat această zi, dacă nu ar fi existat acel loc, dacă nu ar fi existat acel moment, dacă…“.

Un an de la tragedia de la Westminster. Sora româncei care și-a pierdut viața atacul terorist își amintește momentele groaznice prin care a trecutLondra. Românul care a distrus cu excavatorul case în valoare de 4 milioane de lire sterline susține că e nevinovat

PSD cere anchetă. Membru #rezist: „Protestul din 10 august, lovitură de stat finanțată din exterior”