in

Un milion de cetățeni europeni au primit dreptul să locuiască și să lucreze în Marea Britanie după Brexit

Peste un milion de cetățeni europeni au primit permisiunea de a trăi și de a lucra în Marea Britanie după Brexit.

Schema a fost lansată acum patru luni și jumătate în urmă, cu 50.000 de persoane care au aplicat în primul weekend doar, potrivit Ministerului de Interne.


Odată ce au primit statutul, oamenii pot trăi și lucra în Marea Britanie, și pot folosi serviciile NHS, dar pot și studia sau accesa ajutoare sociale sau călători în și din țară.

Au fost peste 950.000 de cereri din Anglia, 50.000 din Scoția, 15.000 din Țara Galilor și 12.000 din Irlanda de Nord, a anunțat ministerul.

Cel mai mare număr de cereri a venit de la cetățenii polonezi, urmați de români, italieni și portughezi.

Cifrele publicate au arătat că au fost primite 131.300 de cereri în luna iulie, cu un total de 1.040.600 depuse de la lansarea schemei.

În iulie, 146.100 de cereri au fost finalizate, dintre care 56% au primit statut complet și 42% au acordat statut parțial, care poate fi actualizat atunci când cel în cauză a locuit în țară timp de cinci ani.

În total, 951.700 de cereri au fost soluționate până la sfârșitul lunii iulie, au precizat cifrele publicate.

Indiferent dacă Regatul Unit iese din UE cu sau fără o perioadă de tranziție, cererile pot fi depuse până la 31 decembrie 2020.

Schema solicită solicitanților să-și dovedească identitatea, să demonstreze că locuiesc în Marea Britanie și să declare orice condamnări penale.

Peste 900.000 de europeni au aplicat pentru „Settled Status” în Marea Britanie. Românii din UK, pe locul doiTeodorovici, promisuni pentru diaspora: credite mai ieftine și bani trimiși în țară fără comision

Marea Britanie pune capăt libertății de circulație pentru cetățenii UE în prima zi de Brexit