Aproximativ un milion de cetăţeni ai Uniunii Europene care muncesc în Marea Britanie, dintre care mulţi deţin înalte calificări, plănuiesc să părăsească această țară sau au decis deja să plece, după Brexit, potrivit unui studiu citat de The Independent.
Studiul la care au participat 2.000 de cetăţeni UE care lucrează în Marea Britanie şi 1.000 de cetăţeni britanici din zece state europene, arată de asemenea că 50% dintre persoane se simt mai puţin binevenite după referendumul pentru Brexit.
Studiul a constatat de asemenea că 55% dintre doctoranzi şi 49% dintre cei cu post-doctorate au decis deja să părăsească statul britanic după Brexit sau iau în considerare acest lucru.
Karen Briggs, director al „departamentului Brexit” din cadrul companiei de consultanţă KPMG, cea care a condus studiul, a declarat: „Cercetarea noastră subliniază cât de importante vor fi acţiunile angajaţilor în cazul în care Marea Britanie va evita un exod al persoanelor cu înalte calificări. Deşi jumătate dintre persoanele din UE care locuiesc în Marea Britanie plănuiesc să rămână în continuare pe teritoriul britanic, ceea ce decid şi celelalte persoane din Blocul comunitar este incert”.
„Pentru a contracara aceasta ne aşteptăm să observăm creşterea competivităţii între angajaţi în anii ce urmează, iar numeroase firme vor încerca să suplimenteze forţa de muncă cu roboţi şi automatizări”, a adăugat ea.
Punam Birly, director al departamentului pentru Angajare şi Imigrare de la KPMG, a afirmat că studiul indică faptul că puţini angajatori întreprind suficiente lucruri pentru a-şi susţine angajaţii din UE, fapt ce vulnerabilizează Marea Britanie.
Britanicii pregătesc vize speciale după Brexit. Imigranții, vârsta maximă de 30 de ani
Studiu. Cauza votului pro-Brexit: Britanicii nu au studii superioare
Marea Britanie pregătește o perioadă tranzitorie după Brexit