in

Un nou vot în Parlamentul britanic pentru menținerea drepturilor cetățenilor UE


Parlamentarii britanici au aprobat un amendament susținut de guvernul de la Londra care solicită premierului să se asigure că garanțiile privind drepturile cetățenilor UE vor fi protejate după Brexit, indiferent de rezultatul negocierilor, transmit Reuters.

Amendamentul, elaborat de parlamentarul conservator Alberto Costa, a fost aprobat fără vot formal, după ce guvernul și-a exprimat sprijinul.

Parlamentarii britanici au adoptat și un amendament care menționează angajamentul premierului Theresa May de a organiza pe 14 martie un vot în Camera Comunelor cu privire la amânarea ieșirii din Uniunea Europeană, în cazul în care parlamentul respinge varianta unui Brexit fără acord.

Amendamentul F, prezentat de către deputata laburistă Yvette Cooper, a fost adoptat cu 502 voturi pentru și 20 împotrivă.

În schimb, deputații britanici au respins, cu 324 voturi împotrivă și 288 voturi pentru, un amendament propus de Partidul Național Scoțian prin care se solicita guvernului britanic să excludă o ieșire din Uniunea Europeană fără un acord, în orice circumstanță.

May încearcă în continuare să obțină la Bruxelles revizuirea clauzei de „backstop” pentru a-i da o formă care să facă acceptabil acordul pentru o majoritate în Camera Comunelor.

Ea a acceptat anul trecut această clauză pentru a debloca negocierile cu UE intrate la un moment dat în impas, dar tocmai această prevedere a condus la respingerea acordului în parlamentul de la Londra.

În virtutea acestei clauze, Regatul Unit s-a angajat să rămână în uniunea vamală europeană și provincia Irlanda de Nord să rămână aliniată anumitor norme ale pieței unice europene până când s-ar ajunge la o înțelegere mai bună care să evite reapariția unei frontiere fizice între Republica Irlanda și Irlanda de Nord.
Marea Britanie ar putea să nu mai iasă din UE la 29 martie. Theresa May este de acord

O pictoriță în plină afirmare la Londra: «Mi-a plăcut în România, dar m-am întors în UK»