in

Vizită surpriză la Kiev a premierului britanic Boris Johnson. Ce a discutat cu președintele Zelenski

Boris Johnson Zelenski

Premierul britanic Boris Johnson s-a deplasat la Kiev într-o vizită surpriză, unde s-a întâlnit cu președintele ucrainean Volodimir Zelenski, potrivit Ambasadei Ucrainei în Marea Britanie.  

Ambasada a postat sâmbătă după amiază (9 aprilie) o fotografie cu Boris Johnson și Volodimir Zelenski stând de vorbă de-o parte și de alta a unei mese, scrie The Guardian.

„Surpriză”, este singurul cuvânt care descrie fotografia celor doi, fără a se preciza alte detalii despre momentul efectiv al întâlnirii și discuția dintre premierul britanic și președintele Ucrainei.

Premierul britanic a călătorit în Ucraina pentru a-l întâlni pe Zelenski în persoană „într-o dovadă de solidaritate cu poporul ucrainean”, a transmis la scurt timp Guvernul de la Londra. 

Cei doi lideri au discutat despre sprijinul pe termen lung al Marii Britanii pentru Ucraina, iar Johnson a stabilit un nou pachet de ajutor financiar și militar.

Andriy Sybiha, șef adjunct al biroului președintelui Ucrainei, a scris pe Facebook că cei doi lideri au avut o „întâlnire unu-la-unu”.


„Marea Britanie este lider în sprijinul apărării pentru Ucraina. Liderul coaliției anti-război. Lider în sancțiuni împotriva agresorului rus”, a scris Sybiha.

Marea Britanie trimite rachete de apărare anti-aeriană și anti-tanc în Ucraina

După întâlnirea cu președintele ucrainean,  Boris Johnson a spus: „Ucraina a sfidat șansa și a împins forțele ruse de la porțile Kievului, realizând cea mai mare faptă de arme a secolului XXI.”

„Datorită conducerii hotărâte a președintelui Zelenski și a eroismului și curajului invincibil al poporului ucrainean, obiectivele monstruoase ale lui Putin sunt dejucate. Am spus clar că Regatul Unit îi sprijină neclintit în această luptă continuă și suntem în ea pe termen lung”, a mai menționat premierul britanic.

„Ne intensificăm propriul sprijin militar și economic și convocăm o alianță globală pentru a pune capăt acestei tragedii și pentru a ne asigura că Ucraina supraviețuiește și prosperă ca națiune liberă și suverană”, a mai menționat Boris Johnson.

În acest context, executivul britanic a anunțat că Regatul Unit va trimite 120 de vehicule blindate și noi sisteme de rachete anti-navă în Ucraina.

Rachetele pot provoca daune grave navelor de război rusești și ar putea fi folosite pentru a combate asediul marinei ruse asupra porturilor din Marea Neagră.

Regatul Unit a mai promis 100 de milioane de lire sterline în asistență militară, săptămâna trecută, inclusiv alte 800 de rachete anti-tanc, mai multe arme antiaeriene, „drone”, dar și căști, armuri și ochelari pentru vederea pe timp de noapte.

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

atac rasist

„Români nenorociți”, atac rasist în Irlanda de Nord

Protest al ucrainenilor din Londra în fața Ambasadei Rusiei din Regatul Unit. Ce au lăsat la ușa ambasadorului statului invadator

Protest al ucrainenilor din Londra în fața Ambasadei Rusiei din Regatul Unit. Ce au lăsat la ușa ambasadorului statului invadator