La 30 noiembrie 2011 a avut loc, în saloanele de protocol ale Ambasadei României la Londra, recepţia dedicată sărbătoririi Zilei Naţionale a României.
Evenimentul a adus împreună câteva sute de oaspeţi: membri ai Parlamentului britanic, lorzi, oficiali din instituţiile guvernamentale, ataşaţi ai apărării şi de interne, reprezentanţi ai mediilor de afaceri şi ai comunităţii academice, membri ai corpului diplomatic acreditat în Regatul Unit, jurnalişti şi reprezentanţi marcanţi ai diasporei. Nivelul participării a reconfirmat faptul că anul 2011 a fost unul fast pentru relaţia bilaterală dintre România şi Marea Britanie.
În deschiderea evenimentului, Ion Jinga, Ambasadorul României la Londra a ținut un discurs în care a remarcat legătura sufletească dintre români, indiferent de meleagurile pe care se află, și țara lor.
“Ziua Marii Unirii de la 1 Decembrie 1918 reprezintă momentul când, prin votul milioanelor de români din Transilvania, această provincie istorică românească s-a unit cu patria mamă, România, după ce la 27 martie 1918 Basarabia decisese acelaşi lucru. Pentru românii din străinătate, România are o semnificaţie aparte, deoarece depărtarea de țară se cere compensată, instinctiv, printr-o legătură mentală şi afectivă mult mai puternică, hrănită din dorul de rădăcinile care te cheamă, din nostalgie şi din patriotism – cuvânt pe care ar trebui, poate, să-l folosim mai des“, a spus ambasadorul.
William Hague, ministrul britanic al afacerilor externe aprecia recent că “relaţiile dintre Marea Britanie şi România nu au fost niciodată atât de bune ca în prezent. Vizita Preşedintelui României la Londra, în iunie 2011, ca oaspete al Guvernului Majestăţii Sale, a marcat recalibrarea Parteneriatului Strategic încheiat în anul 2003, adaptându-l la noul statut al României de stat membru al UE şi NATO. Marea Britanie reprezintă unul dintre cei mai importanţi parteneri, prieteni şi aliaţi ai României”.
Într-o notă personală, Ambasadorul României a adăugat: “După mai mult de trei ani petrecuţi aici, în care am călătorit pe întreg teritoriul britanic, mărturisesc că am avut nevoie de un an să înţeleg Marea Britanie, după al doilea an mi-am dat seama că admir Marea Britanie iar acum, după cel de-al treilea, am descoperit că iubesc Marea Britanie”.
Sărbătoarea României la Londra continua în seara zilei de 1 Decembrie, în aceeaşi locaţie, cu un concert de excepţie organizat de către Ambasada şi Institutul Cultural Român, eveniment care îi are drept protagonişti pe cunoscuta soprană Alexandra Coman, acompaniată la pian de Livia Teodorescu-Ciocănea, din repertoriu nelipsind opera marelui compozitor român George Enescu.
În zilele următoare Ambasadorul României se va afla printre românii din Scoţia, care vor marca sărbătoarea Marii Uniri pe 4 decembrie la biserica ortodoxă din Glasgow, iar la 5 decembrie va participa, la Edinburgh, la un eveniment cultural intitulat “The Beautiful Romania. Welcome to the Carpathian Garden”, urmat de o recepţie la care au confirmat participarea oficialităţi guvernamentale scoţiene, corpul consular acreditat pe plan local şi comunitatea româneasca din zonă.