Menu
in

1 ianuarie, ziua în care românii devin membri cu drepturi depline ai UE

De la 1 ianuarie 2014,  românii vor putea munci fără restricții în țări precum Germania, Marea Britanie, Franța, Spania, Olanda, Austria, Belgia, Luxemburg și Malta. Cei care doresc să muncească în Regatul Unit vor putea solicita un număr de asigurare socială (National Insurance Number – NINo), care se obține de la orice Job Centre Plus. Până acum, NINo putea fi obținut doar dacă românul dovedea că lucrează pe cont propriu (self-employed).

De la 1 ianuarie, simpla prezentare a unui act de identitate doveditor al cetățeniei române este suficientă pentru obținerea NINo, doar dacă autoritățile britanice nu vor inventa ceva în ultimul moment pentru a îngreuna demersurile. Astfel, orice român poate să fie angajat legal, obține acces la beneficii sociale și drept la servicii de sănătate și sociale.



Este de așteptat ca oficiile Job Centre Plus să fie extrem de solicitate începând cu 2 ianuarie, nu doar de românii care vor veni pentru prima oară în Regatul Unit, ci și de cei care sunt deja acolo și care fie nu au solicitat, fie și-au văzut dosarul respins până acum de Job Center Plus.

Cu privire la numărul de români așteptați să vină în Regatul Unit după 1 ianuarie 2014 s-au emis tot felul de prognoze.

Cele mai ridicate aparțin Democracy Institute (cu sediul în Statele Unite) – 33.000 migrație netă anuală pe următorii cinci ani și Migration Watch (ONG eurosceptic) 50.000 migrație netă anuală pe următorii cinci ani – români + bulgari, potrivit contributors.ro.

Numai că românii pot veni în Marea Britanie nu doar din România, ci din toate celelalte țări ale Uniunii Europene, într-unele dintre ele, precum Italia sau Spania, numărul lor fiind extrem de ridicat.

Guvernul a respins propunerile de prelungire a restricțiilor, dar începând cu 1 ianuarie a limitat accesul la unele beneficii sociale pentru toți imigranții proveniți din statele membre ale Uniunii.

Printre acestea se numără: acordarea ajutorului de șomaj doar după  trei luni de la sosirea migrantului, limitarea la șase luni a acordării ajutorului de șomaj, după care va fi acordat doar în cazul dovezii că migrantul are șanse reale să obțină de lucru, suspendarea acordării ajutorului locativ pe durata cât migrantul este în căutare de lucru, simplificarea procedurii de expulzare cu interdicția de revenire pe durata a 12 luni a imigranților care nu au o locuință sau care nu dovedesc că se pot întreține pe durata șederii lor în Regatul Unit.

Un studiu recent al Institutului de Politici Publice (IPPR) califica aceste măsuri drept simbolice și afirmă că guvernul nu a învățat lecția de acum aproape 10 ani, când deschiderea de la început a pieței muncii pentru cetățenii statelor foste comuniste care au aderat atunci la UE a avut ca rezultat sosirea în Marea Britanie a peste un milion de persoane din aceste țări pe perioada de cinci ani.

Raportul IPPR critică “atmosfera de panică și alarmism” și susține că guvernul ar trebui să ia măsuri pentru a preîntimpina presiunile asupra pieței locative private și asupra poliției care s-ar putea vedea în situația de a avea de a face cu acte anti-sociale din partea unor persoane care nu cunosc legile și obiceiurile din Regatul Unit.

Totodată, IPPR recomandă sporirea numărului de translatori în școli și centre medicale.

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]
Exit mobile version