Menu
in

Cum să faceți o solicitare de despăgubiri pentru un accident rutier produs în Uniunea Europeană

Dacă ați fost implicat într-un accident rutier într-un stat din Uniunea Europeană, este posibil să aveți dreptul să depuneți o solicitare de despăgubire pentru vătămările dumneavoastră și daunele aduse vehiculului dumneavoastră.

Conducerea vehiculelor este relativ sigură în majoritatea țărilor UE, dar se întâmplă să aibă loc accidente și există reguli care vă ajută să obțineți despăgubirea la care aveți dreptul.

Această pagină explică ce ar trebui să faceți la locul accidentului și explică cum puteți iniția o solicitare de despăgubiri când vă întoarceți acasă.

Ce ar trebui să fac dacă am un accident rutier în UE?

Dacă sunteți implicat într-un accident rutier în Uniunea Europeană, sunați la poliție și cereți o copie a raportului sau a numărului de referință al accidentului. Cereți un interpret dacă nu înțelegeți ce spune ofițerul. De asemenea, ar trebui să solicitați orice asistență medicală de care aveți nevoie.

Completați Declarația europeană de accident (EAS) dacă aveți una. Este posibil ca compania dumneavoastră de asigurări să vă fi dat acest formular sau unul poate fi dobândit la locul accidentului. Acest formular are denumiri diferite în diferite țări, cum ar fi Constat Amiable în Franța și DAA în Spania.

EAS este un formular standard care stabilește un set convenit de fapte despre accident pentru a ajuta la efectuarea solicitărilor de daune prin asigurare. Îl puteți folosi pentru a înregistra data și locul accidentului, numerele de înmatriculare a vehiculului, detaliile de contact ale șoferului și versiunea dumneavoastră a evenimentelor. Semnați EAS numai atunci când sunteți sigur că înțelegeți situația. Asigurați-vă că vi se dă o copie.

Indiferent dacă aveți sau nu EAS, este o idee bună să:

  • Faceți notițe despre ceea ce s-a întâmplat cât mai detaliat posibil
  • Obțineți fotografii ale locului (plăcuțe de înmatriculare, avarii ale vehiculului, răni, imagini ale drumului și condițiilor de conducere)
  • Schimbați detaliile asigurării cu celălalt șofer
  • Luați numele și datele de contact ale oricăror martori
  • Nu admiteți răspunderea, deoarece acest lucru vă poate anula asigurarea și vă poate prejudicia cererea de vătămare corporală

Trebuie să raportez incidentul asiguratorului meu?

Da, ar trebui să vă contactați asiguratorul cât mai curând posibil. Anumite polițe de asigurare au o limită de timp pentru raportarea incidentelor, chiar dacă raportați doar pentru „informare” și nu doriți să faceți o solicitare de despăgubire.

Dacă conduceați o mașină închiriată, contactați compania de închiriere cât mai curând posibil. Companiile de închiriere au propriile proceduri pentru a aborda companiile de asigurări și pe oricine altcineva implicat în accident. Odată ce sunteți acasă, scrieți companiei cu un raport complet al incidentului.

Ce lege se aplică accidentelor rutiere din Uniunea Europeană?

Depinde de modul în care v-ați rezervat vacanța. Dacă accidentul s-a produs în timp ce călătoreați cu o mașină închiriata care a fost inclusă ca parte a unui pachet de vacanță și accidentul nu a fost din vina dumneavoastră, puteți face o solicitare de despăgubire împotriva operatorului de turism în conformitate cu Regulamentele privind pachetele de călătorie, pachetele de vacanță și pachetele turistice, 1992.

Acest lucru înseamnă că vă puteți depune solicitarea de despăgubire în fața instanțelor din Anglia și Țara Galilor, chiar dacă accidentul a avut loc în UE.

Dacă v-ați rezervat mașina independent sau ați călătorit cu propria mașină, atunci se aplică reguli diferite. Este posibil să puteți iniția o solicitare de despăgubire pe bază de vătămare corporală în Anglia și Țara Galilor, indiferent de naționalitatea celuilalt șofer sau de locul accidentului. Cu toate acestea, solicitarea dumneavoastră va fi guvernată de legea țării în care a avut loc accidentul. Uneori, poate fi benefic să depuneți solicitarea în străinătate.

Accidentele în străinătate pot fi complicate, așa că este important să obțineți ajutor de la un avocat cu experiență în astfel de cazuri pentru a vă asigura că solicitarea este gestionată eficient încă de la început.

Împotriva cui pot să fac solicitarea de despăgubire?

Reclamația va fi împotriva persoanei ale cărei acțiuni sau neglijență au cauzat accidentul. Aceasta va depinde de circumstanțe, dar ar putea include:

  • Operatorul de servicii turistice, pentru accidente rutiere survenite în cadrul unei călătorii efectuate pe baza unui pachet de vacanță
  • Celălalt șofer și asiguratorii acestuia, pentru coliziuni în care celălalt șofer a fost vinovat
  • Autoritatea responsabilă cu întreținerea drumurilor, când accidentul dumneavoastră a fost cauzat de starea drumurilor

Ce se întâmplă dacă accidentul meu a fost cu autor care a fugit de la locul faptei?

În calitate de victimă a unui șofer neasigurat sau a unui șofer care a fugit de la fața locului, este posibil să puteți solicita despăgubiri prin echivalentul străin al Biroului Asigurărilor Auto. Avocatul dumneavoastră va explora această posibilitate împreună cu dumneavoastră atunci când decide dacă puteți depune o solicitare de despăgubire.

Solicitările de despăgubire trebuie depuse în țara UE în care ați avut accidentul. Legile țării respective vor determina, de asemenea, cuantumul despăgubirii primite.

Cum pot depune o solicitare de despăgubire pentru un accident de mașină produs în Europa?

Primul pas este să solicitați consiliere juridică de la un avocat cu experiență în reclamații în materie de accidente de circulație în Europa. Faceți acest lucru cât mai curând posibil după ce ajungeți acasă.

Puteți solicita despăgubiri pentru accidentul rutier în UE numai dacă puteți dovedi că nu ați fost persoana vinovată. Acest lucru poate fi complicat. Adesea, asigurătorii celorlalți șoferi vor căuta să demonstreze că ați fost total sau parțial responsabil pentru accident, deoarece nu ați înțeles regulile de circulatie din țara respectivă.

Dacă aveți întrebări legate de un accident produs în UE, nu ezitați să ne contactați la 020 4502 8317 / 07809343150 sau pe WhatsApp la 07912 4857833 .

Email romanian@osborneslaw.com / maria.tiron@osborneslaw.com

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]
Exit mobile version