Menu
in

Andrei Mihai Ilieș, candidat la alegerile locale: „Cea mai mare dorință a românului este să fie ascultat”

La 26 de ani, românul Andrei Mihai Ilieș candidează pentru un loc în Consiliul Local din Waltham Forest, din nordul Londrei. Crede că are șanse să devină unul dintre consilierii români, chiar dacă se află pe lista unei formațiuni britanice, Partidul Liberal Democrat.

Mihai nu este străin de politică, în România fiind membru activ al Tineretului Național Liberal, iar acum ocupă funcția de vicepreședinte al organizației PNL Londra. Ce l-a determinat să candideze? „La propunerea unui prieten, Costel Cam, care și el candidează pentru zona Brent, m-am înscris în Partidul Liberal Democrat. M-au contactat, m-au chemat la niște ședințe, cu timpul am început să mă implic într-o rețea locală, apoi mai început să facem acțiuni de voluntariat, pe străzi, iar cei de acolo mi-au propus să candidez în cartierul în care locuiesc.



Se va bate pentru postul de consilier cu șeful Consiliului Local, care este laburist. Însă crede că are șanse, având în vedere munca pe care a depus-o, împreună cu colegul său pakistanez: „Oamenii ne-au văzut că suntem tineri și că muncim. Cred că lumea apreciază asta. Suntem în fiecare zi pe străzi, mergem acolo, batem la ușa lor, stăm de vorbă cu ei, facem acțiuni.”

Le-a spus liberal democraților de la filiala din Waltham Forest că este român și că există o comunitate mare de români în zonă, apoi și le-a sugerat că ar fi bine să o integreze, ca să aducă un plus partidului. ”Mi-au susținut ideea, m-au încurajat, mi-au spus să identific cât mai mulți români de acolo.”

„Din octombrie, noiembrie, anul trecut am început să bat la ușile românilor ca să îi înregistrez pe listele electorale, să le explic de ce este bine să voteze, să le spun că Partidul Liberal Democrat este singurul care îi susține și care dau declarații pro-Europa și pro-imigranți.”

Partidul înființat de un medic român în Marea Britanie a înscris șase candidați la europarlamentare

Care a fost răspunsul românilor? „Diferă, de la om la om”, a observat Mihai. „Mulți te întâmpină cu întrebarea: mie ce îmi iese? Și atunci trebuie să le explici: în primul rând trebuie să votezi pentru că trăiești aici, lucrezi aici, îți plătești taxele aici, copiii îți merg la școală aici și ești deja parte din comunitate fie că vrei, fie că nu vrei. Și atunci este bine să îți spui punctul tău de vedere și să votezi, ca să nu voteze altcineva în locul tău.”

Candidatul român spune că a întâlnit și oameni care l-au întâmpinat cu entuziasm, însă cea mai mare problemă a concetățenilor săi este „trauma” cu care vin din țară: „Spun cum să nu, te votăm, nicio problemă! Dar îmi dau seama că românii nu sunt încă hotărâți. Sunt încă traumatizați de politica de acasă și nu vor să mai audă de alta.

Trebuie să le explici că ce se întâmlă aici nu are niciun fel de legătură cu partidele din România, că este numai o chestie locală, că te votează pe tine, nu votează partidul. Trebuie să faci cu ei educație politică și să încerci să îi convingi să se implice cât mai mult civic, ceea ce acasă nu fac pentru ca nu au încredere în clasa politică românească.”

Românii vor să arate că sunt altfel

Mihai a observat că cea mai mare dorință a românului este să fie ascultat. Să aibă cu cine să vorbească, la cine să se plângă. „Omul acela a venit aici și simte că nu se are cu cine să se înțeleagă”, spune el.

„Adică, atunci când are o problemă la Consiliu, nu este cineva acolo care să îl ajute. Românii atât de mult își doresc să fie ascultați și să arate că sunt altfel, încât pe mine de multe ori m-au invitat la ei la masă, atunci când le-am bătut la ușă. Omul vrea să arate că e altfel, că e gospodar, că merge la muncă, își plătește taxele, vrea să se integreze, vrea să fie respectat de vecinii lui și vrea să fie văzut așa cum e el și nu cum e prezentat de politicieni sau prin ziare.”

Ideea lui Andrei Mihai Ilieș, dacă va fi ales consilier, este înființare unui centru de informare pentru români și pentru cei din estul Europei.  Apoi, și-ar dor ca tinerii să fie reprezentați, pentru că toată lumea vorbește despre ei, despre importanța lor, dar ei nu sunt acolo unde se iau deciziile.

Asociația Diaspora Progresistă – Scrisoare Deschisă candidaților români la Parlamentul European

Despre români, spune că trebuie găsite soluții pentru integrarea lor în societatea britanică: „Le este foarte greu să se integreze. Pentru că văd lucrurile diferit, de la mâncare, la cultură și aș vrea să reușim să implementăm programe pentru ca această comunitate să poată fi integrată. Vreau ca oamenii care vin aici, și mă refer la cei care vin cu cățel, cu purcel, cu familie, cu copii, să se regăsească. Pentru că acei copii cresc, merg aici la școală, în comunitățile respective, dar părinții rămân neintegrați, între două lumi. Nu sunt nici în Marea Britanie, nici în România. Copii ar trebui, de asemenea, să nu își uite identitatea.”

Chiar dacă este tânăr, Andrei Mihai Ilieș are deja o vastă experiență organizatorică. Este implicat în activități de tineret de la 14 ani, fiind membru al Asociației Cercetașii Munților, în cadrul căreia a condus și organizat tabere pentru copii. A participat la traininguri în Franța, a fost în conducerea Întâlnirii Internaționale a Tineretului Catolic, unde au participat în jur de 3000 de oameni.

A studiat la Cluj, la Universitatea Babeș-Bolyali, Relații Internaționale și Studii Europene, iar acum este student la University of West London și face parte din Departamentul Dezvoltare al organizației RONUS a studenților români.

Mircea Maer

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]
Exit mobile version