in

Antoaneta Moscovici, medic dentist: „Un medic, înainte de toate, încearcă să înţeleagă pacientul, să îi înţeleagă durerea”


Antoaneta Moscovici este unul dintre medicii dentiști români apreciați în comunitatea românească din Londra. Peste 85% dintre pacienții care calcă pragul cabinetului său din Kensal Rise sunt români. Vin pentru că li se vorbește românește, dar mai ales pentru că sunt tratați cu toată atenția de către un profesionist român cu peste 30 de ani de experiență în medicina dentară.

„Medicul stomatolog adică eu, este mai întâi de toate un om cu sentimente şi care suferă ca oricine”, spune Antoaneta Moscovici. „Pacientul cel mai dificil sunt eu. De ce? Explicaţia este simplă, ştiu cum evoluează fiecare boală. Îi cunosc etapele evoluţiei şi ajung exact unde trebuie… aşa cum scrie la carte. Cazurile cele mai banale sunt complicate, un exemplu concret şi simplu fiind banală carie”, mai spune ea.

Antoaneta Moscovici s-a născut în Tecuci, județul Galați. A emigrat, alături de familie, în Israel, pe când avea 12 ani. S-a întors în România, unde a urmat cursurile Universității de Medicină și Farmacologie Carol Davila din București, Facultatea de Medicină Dentară, în perioada 1979-1985. A profesat apoi vreme de 25 de ani în Israel, acolo unde a avut propriul cabinet dentar. În 2006 a venit în Marea Britanie, la Londra, iar în scurt timp a devenit un nume cunoscut în comunitatea românească.

„Sunt la curent cu ce simte o persoană care ajunge la mine cu o afecţiune urgentă, acută, cronică, cu un accident mic, mediu sau mare. Frică, nesiguranţa, groază, disperare de cele mai multe ori sunt emoţiile simţite de pacienţi în faţa propriei lor stări de rău fizic pentru care se duc la medic”, ne-a mărturisit doctorul Antoaneta Moscovici.

„Separat de diagnosticul pe care îl dau, trebuie înainte de toate să fiu om şi să nu uit acest statut. A fi om atunci când eşti medic înseamnă a nu uita nicio secundă că te afli fata în faţă cu un alt om nu cu o maşinărie sau cu un obiect. Ai de gestionat nu doar cu intervenţia în sine – pe care încerci să o refaci sau să o ţii sub control – ci cu tot conglomeratul de emoţii negative şi gânduri pe care pacientul le are în acele momente. În funcţie de acestea din urmă se stabileşte de cele mai multe ori succesul medical al specialiştilor”, crede ea.

Medicul Antoaneta Moscovici spune că iubește să trateze oamenii, să îi ajute și să le înțeleagă durerea: „Un medic, înainte de toate, încearcă să înţeleagă pacientul, să îi înţeleagă durerea. Suferinţa cu afecţiunea sunt două lucruri total distincte şi trebuie luate ca atare. A fi medic înseamnă să dai dovadă de mult altruism faţă de semeni, înseamnă că în fiecare zi să înveţi să îţi iubeşti şi mai mult meseria.”

„Un medic stomatolog este acela care se bucură când salvează un dinte şi suferă atunci când îl pierde”, este de părere Antoaneta Moscovici. „Este important ca medicul care te tratează să aibă compasiune fată de tine, să îţi înţeleagă durerea şi să-şi manifeste interesul faţă de problemele cu care te confrunţi.”

„De asemenea, este recomandat să aibă un comportament adecvat, amabil şi deschis spre rezolvarea problemelor, nu unul care să-ţi lase impresia că este plictisit şi dornic să încheie cât mai repede consultația. Pentru cei mai mulţi pacienţi, aceste calităţi fac diferenţa între un medic bun şi unul mediocru”, spune ea.
„A fi DOCTOR, înseamnă mai mult decât a practica o meserie , pentru că aceasta nu este doar o meserie, este o menire. Doctor eşti indiferent unde te afli : într-un spital sau clinica , pe stradă în autobuz sau vacanţă.
Rămâi DOCTOR!”

 

Cabinetul unde puteți să o găsiți pe Antoaneta Moscovici este situat în Kensal Rise, la NW10 și se numește „Chronos London Dental Clinic”. Pentru programări: 0794 9409 126 sau 0794 3628 696.
Inundații în Londra, după o oră de ploaie torențială

Sucul miraculos. Aveţi nevoie doar de un pahar pe săptămâna!