Menu
in

Bacul la Română. Ce părere au cei implicați în proiect

Susan Grace, directorul adjunct al Newman Catholic College, a declarat pentru Ziarul Românesc Weekly că s-a simțit privilegiată să facă parte din delegația care a vizitat România, alături de echipa formată din Iris Radulian, Lulijeta Nuzi, Iolanda Costide, primarul Kana Naheerathan și Mircea Maer.

„Am călătorit mult, în multe țări din întreaga lume, iar acum ospitalitatea și prietenia poporului român se află în topul listei mele. Cele cinci zile petrecute în România au fost extrem de aglomerate, pentru că am avut de realizat mai multe sarcini”, a spus Susan Grace.



Întâlnire la Universitatea Ștefan cel Mare din Suceava


„Din punct de vedere al educației, prioritatea mea a fost să duc mai departe ideea GCSE la limba română și să mă asigur că avem sprijinul autorităților române din domeniul educației. Există GCSE în multe alte limbi ale lumii. Legea egalității din Marea Britanie, din 2010, spune că oamenii nu ar trebui să fie discriminați din cauza etniei, astfel că elevii români ar trebui să aibă dreptul de a da examenul GCSE în limba lor”, este de părere aceasta.

Ne-am întâlnit și am vorbit cu profesori de la Universitatea din Ștefan cel Mare din Suceava. De asemenea, ne-am întâlnit cu responsabili din Ministerul Educației. Ne-au asigurat de sprijinul lor. Am vizitat, de asemenea, școala bilingvă George Coșbuc, din București, pentru a explora posibilitățile unui program de schimb de elevi cu Newman Cathlolic College. Este un lucru promițător și există angajamentul directorilor de la ambele școli.”

„Aș mai dor să subliniez vizita la Castelul Bran, telescaunul către piscul acoperit cu zăpadă din Gura Humorului, de unde am admirat un frumos apus de soare, vizita de la vestita mănăstire pictată Voroneț, și mâncarea. Mâncărurile mele românești preferate sunt sarmalele și mititei. România este o țară foarte frumoasă, și o voi promova cu siguranță familiei și prietenilor mei ca destinație turistică.”

“Este greu de stabilit, în preajma unui eveniment, cât de semnificativ va fi considerat în viitor, dar sunt încrezătoare că vizita delegației din Brent, condusă de primarul acestui burgcudouă luni înainte de a-și preda mandatul, va fi menționată că momentul ‘0’ de la care a pornit istoria predării limbii române în școlile din Marea Britanie”, a declarat la rândul său Iolanda Costide, copreședinte al PNL Marea Britanie.

Ea a continuat: „Toţi membrii delegației au fost convinși de importanța acestei misiuni și au inspirat un entuziasm similar celor pe care i-am întâlnit în Suceava, Gura Humorului şi București – atât în rândul politicienilor cât și a funcționarilor din ministerele pe care le-am vizitat.”

De ce am făcut parte din această delegație? Ca membru în structura de conducere a PNL – Comitetul Executiv PNL Diaspora – era o obligație să mă alătur acestei misiuni, să asigur sprijinul politic și în România pentru acest proiect atât de important pentru Diaspora românească din Marea Britanie, și să rămân alăturide promotorii ei principali – Newman Catholic College, My Romania Group și Consiliul Brent – până la împlinirea dezideratului de a ține primele examene la limba românăîn Londra.”

Senatorul PNL de Diaspora, Viorel Badea: „Iris Radulian are o energie debordantă în tot ceea ce face pentru comunitatea românilor din Londra, ea mi-a prezentat această oportunitate, la vizita pe care am avut-o în Marea Britanie în toamna anului 2014. Mi-am dat seama că este o chestiune care contează foarte mult pentru comunitatea românilor și în special pentru educația copiilor noștri.”

„Consider că e de datoria noastră, a tuturor, să sprijinim astfel de organizații. Este într-adevăr un moment de cotitură în ceea ce privește procesul educațional al românilor, nu numai din Marea Britanie, ci și din întreaga Europă. Noi, politicienii, putem face în așa fel încât instituțiile care pot sprijini acest proiect, mai cu seamă Ministerul Educației Naționale, să se implice și să acorde tot sprijinul logistic, iar noi, în Parlamentul României, putem susține inițiative legislative necesitatea promovării examenului de bacalaureat în limba română în comunitate din Marea Britanie. Sperăm ca după aceea acest proiect se va întinde în toate comunitățile românești din Europa Occidentală.”


„Bac” la Limba Română. Britanicii s-au îndrăgostit de țara noastră

Bacalaureat la Limba Română în Marea Britanie. Comunitatea din Londra sprijină proiectul

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]
Exit mobile version