Irina a venit la Londra acum un an ca să-și continue studiile. Cum trebuia să se întrețină și-a deschis între timp propria afacere. Animator pentru copii sau “children entertainer” este considerată de Irina o meserie ca oricare alta, dar cu mult mai frumoasă și mai amuzantă. “Zâmbetul copiilor este cea mai prețioasă recompensă”, spune Irina.
Sosită acum un an de la București, Irina Trîncă are la cei 24 de ani ai săi o experiență bogată în meseria de animator pentru copii. Știe să spună povești, să organizeze jocuri, întreceri sportive sau concursuri de logică, îi învață mici trucuri magice, le modelează baloane colorate. Din mâinile ei dibace iese când un pudel rotofei, când o floare viu colorată.
“Eram în anul III de facultate când am decis sâ plec din România. Am umat cursurile Facultății de Medicină Veterinară București. În toamna anului trecut am renunțat, după ce în practica de sfârșit de an am avut revelația inutilității practicării acestei meserii în România. Am făcut practică la un abator și de acolo mi s-a tras. Eu militez pentru apărarea animalelor, nu pentru uciderea lor. Mi-am dat seama că nu vroiam să învăț 6 ani de facultate ca apoi să ajung să-mi deschid un cabinet pentru spălat cățeluși și pieptănat pisicuțe. Am considerat că pot face mai mult de atât. De aceea am lăsat totul în urma mea, mi-am făcut bagajele și așa am ajuns aici”, spune Irina.
Divertisment pentru copii
Aici la Londra am colaborat cu cîteva firme care organizează petreceri pentru copii, dar și la cîteva baluri de caritate. Ca angajat primeam 8 lire pe oră, de la 9.00 la 18.00. După o vreme m-am gândit că aș putea să-mi deschid propriul meu business. Mi-am achiziționat propiile mele costume, vopseluri, baloane cărți de modele. Apoi mi-am deschis un site, mi-am făcut cărți de vizită, mi-am făcut publicitate, mi-am luat un contabil și m-am declarat self employed. Acum am propria mea afacere și clienți care mă cheamă la diferite evenimente, petreceri organizate la școli, grădinițe, festivaluri etc. Am la rîndul meu angajat un clown cu care lucrez foarte bine. Aici eu interpretez cu predilecție personajul Alba-ca-Zăpada și Prințesa Miuriel din Lalaland. Cu trusa și scăunelele mă poți găsi în duminicile însorite într-unul din parcurile Londrei “.
Materiale antialergice
Dragoste de animale
“Părinților le spun că noi, animatorii pentru copii, nu suntem decât pentru o scurtă perioadă în viața copiilor lor, adică doar atunci când ne cheamă la evenimente. În restul timpului ei, părinții, trebuie să devină personajele de basm ale propriilor copii”. În viața reală, când se desprinde de lumea basmelor, Irina este o studentă conștiincioasă la psihologie la una dintre universitățile londoneze. “Ce-mi doresc este să călătoresc, dar la fel de mult aș vrea să îngrijesc și animalele. În România mi se strîngea sufletul ori de cîte ori vedeam un câine sau o pisică flămândă pe stradă sau în pericol de a fi strivită de vreo mașină. Aici mi se rupe inima pentru bietele vulpi jigărite care scormonesc prin tomberoane. Ca să acopăr ambele dorințe am decis să fac o testare pentru o misiune de voluntariat pe care am trecut-o cu succes. Acum rămâne să mă decid: elefanți în Africa sau maimuțe în Peru. Aș vrea să le salvez pe toate!”, ne-a mai spus Irina.