Menu
in

Ceai englezesc cu magiun românesc



În curând, pe rafturile din lanțurile supermarketurilor din UK am putea găsi magiun sau vișinată, iar pe Jamie Oliver l-am putea vedea folosind în rețetele sale brânza de burduf… Pare un scenariu suprarealist, dar Gina Ionescu, o tânară de 31 de ani, spune că ar putea fi transformat în realitate. Până ce britanicii o să descopere produsele tradiționale românești în magazinele englezești, Gina se pregătește să le facă cunoștință cu apa minerală Perenna.

Gina Ionescu a ajuns în Marea Britanie anul trecut, în pragul sărbătorilor de iarnă. Înainte de plecare, în România, lucrase timp de 5 ani într-o companie britanică, iar când a apărut oportunitatea unui transfer în birourile acesteia din Birmingham nu a stat mult pe gânduri și a acceptat imediat. După 8 luni în care a coordonat sediul central al firmei britanice, a decis că e momentul să-și transforme visul de a avea propria companie în realitate.

“În august 2011 am înființat firma Attracting Real Leverage Ltd (www.arll.co.uk), o agenție de vânzări și marketing. În prima lună am petrecut 90% din timp numai în întâlniri, promovând ideea afacerii și căutând oportunități, care nu au întârziat să apară și pe care încercăm să le valorificăm la maximum”, spune tânăra.

ARLL activează ca un intermediar între producătorii români și distribuitorii din UK. Mai concret, compania analizează piața, descoperă potențialii clienți și produsele românești care pot pătrunde în magazinele britanice, promovează produsul și sprijină încheierea tranzacției între compania britanică și cea română. Mai puțin pretențios spus, firma e un soi de Cupidon care încearcă să dezvolte o relație între produsele autohtone românești și consumatorii britanici. Iar primul produs care va ajunge în magazinele britanice e apa minerală Perenna.

Proiect pilot

“Introducerea apei minerale Perenna pe piața britanică e pentru noi un proiect pilot, dar suntem siguri de succesul acestuia. Calitățile apei – a doua în lume după Evian ca și puritate, conținutul ridicat de minerale – ne-au convins să facem eforturi să o plasăm pe rafturile supermarketurilor, în ciuda apetitului britanicilor pentru apa cu gust de fructe”, spune Gina. Dacă proiectul va da roade, tânăra manager e pregătită să susțină și să abordeze și alte companii românești.

Sunt multe produse românești care au mari șanse pe piața din UK, dacă sunt promovate ca la carte. Avem câteva proiecte în plan, dar ne orientăm, în special, pe zona alimentară: produsele apicole, produsele tradiționale gen: magiunul, țuica, vișinata, brânza de burduf, compoturile etc. Cu o promovare eficientă orice produs are o șansă, fie el și românesc. Apa s-ar cumpăra dacă ar fi promovată, de e xemplu, pe stadioane, la meciurile de fotbal. De asemenea magiunul ar avea o șansă, dacă ar putea fi plasat și promovat în emisiunile lui Gordon Ramsey sau Jamie Oliver. Englezii sunt mari consumatori de publicitate și, ca să îi convingi să încerce, trebuie să vadă că unul de-al lor folosește produsul respectiv”.

Gina mai spune că, astfel, până și tradiționalismul britanicilor și reticența consumatorilor pentru produsele din afara UK pot fi depășite. “Dacă spui: “E românesc, încearcă-l”, cu siguranță vor fi reticenți. De aceea nici nu prea-i vezi intrând în magazinele românești din UK. Însă, dacă nu le divulgi sursa, îi lași să descopere produsul și apoi le spui că e românesc, efectul e altul. Lupta cu mentalitatea “anti-românesc” poate fi câștigată cu o strategie bine pusă la punct”.

F.B.

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 3 In medie: 4.7]
Exit mobile version