Menu
in

Chestionar TBC pentru Români

Isteria tuberculozei adusă din România, declanșată în urmă cu o lună de tabloidul The Sun, nu s-a stins încă. Mai mult, a dat roade, iar acum românii sunt chestionați, la angajare sau la medicul de familie, în legătură cu posibile simptome de TBC. Este acesta un semn că autoritățile sunt îngrijorate de o eventuală epidemie de tuberculoză pe care românii o vor aduce în Marea Britanie? Un român care locuiește de mai mut timp în Londra ne-a spus că a fost consternat atunci când, la un interviu pentru angajare, a primit un formular cu întrebări legate de tuberculoză. Ne-a declarat că forumularul i-a fost dat după ce persoana cu care discuta a aflat că este din România.



„Erau întrebări de genul dacă am simptome precum tuse, febră. O alta era când mi-am făcut vaccinul BCG 9, antituberculoză? Apoi, mai eram întrebat dacă sunt în Marea Britanie de mai mult de 5 ani. Dacă am fost în ultimii ani în alte țări din UE și care sunt acestea. Era clar un formular standard pentru a descoperi daca am avut sau dacă am TBC și nu unul care să conțină întrebări despre condiții medicale în general.

Și asta doar pentru că sunt din România, după ce au văzut pașaportul”, ne-a povestit persoana respectivă. Când a văzut întrebările din chestionar, a fost curios să știe dacă este o procedură a companiei respective: “am întrebat dacă aceasta este o practică obișnuită, pentru că mai fusesem la ei și cu 3 ani în urmă, iar formularul respectiv nu făcea parte din cerințele pentru angajare.

The Sun: Românii vor aduce tuberculoza în Marea Britanie

Mi s-a spus că în general ei nu au aceste întrebări, dar că este o cerință nouă a ministerului sănătății. Mie mi se pare pur și simplu o discriminare”, a mai declarant sursa noastră, care ne-a rugat să nu îi dezvăluim numele pentru a nu avea problem la angajare. O altă persoană ni l-a dat exemplu pe tatăl său, care a fost de curând la medicul de familie, unde a fost, de asemenea, chestionat cu privire la TBC, tot după ce a aflat că este român.

România, capitala tuberculozei

O bacterie TBC rezistentă la medicamente ar putea ajunge în Marea Britanie atunci când Regatul Unit îşi va deschide porţile pentru români, scria cotidianulThe Sun în urmă cu o lună. “Sărăcia şi asistenţa medicală precară au făcut din România capitala turberculozei din Europa, unde maladia pulmonară ucigaşă seceră sute de vieţi în fiecare an”, se mai arăta în reportaj. The Sun mai cita și un expert din Statele Unite, Jonathan Stillo, cel care conduce o cercetare privind Tuberculoza rezistentă la medicamente (TBC-MDR) în România.

“Este de aşteptat să se întâmple un dezastru. Când persoana contagioasă se va afla în metroul (londonez) va fi prea târziu. Estimarea este că un bolnav va infecta între 10-15 oameni pe an”, ar fi declarat acesta. Cunoscută cândva sub numele de ”Marea Ciumă Albă”, scria The Sun, tuberculoza a devastat Marea Britanie în perioada victoriană, dar a fost eradicată aproape total în anii 1970. Este vindecabilă cu antibiotice ieftine, dar ucide jumătate din persoanele contaminate, dacă este netratată. Dacă pacienţii nu duc până la capăt tratamentul de şase luni, bacteria care a supravieţuit poate evolua într-o tulpină mai puternică, rezistentă la medicamente.

Această problemă se va răspândi în Marea Britanie. Este în mod absolut un pericol. Este un dezastru care pândeşte. În România sunt între 1.000 până la 1.500 de bolnavi în prezent care au tulpina rezistentă. Multe dintre aceste persoane nu sunt nici măcar diagnosticate. Pur şi simplu nu ştim cât de multe sunt purtătoare ale bacteriei. Acesta este un risc pentru Marea Britanie”, a subliniat Stillo.

Medicii români răspund acuzațiilor din „The Sun” cu privire la bolnavii de TBC

„Muncile pe care le fac românii sunt în construcţii, în agricultură. Este deosebit de dificil dacă trăiesc în condiţii grele sau aglomerate. Aceşti oameni nu o duc bine. Trec frontierele, sunt în mişcare. Este o maladie care se ia din aer, periculoasă. Medicii din Marea Britanie trebuie să ia măsuri’‘, a mai declarat același cercetător pentru The Sun.

Verificați la graniță

Marea Britanică are deja o politică de verificare a celor care călătoresc spre Regat. UKBA (Poliția de Frontieră din Marea Britanie) are o listă cu 23 de state unde analizele pentruTBC sunt obligatorii pentru obținerea vizelor.

Unele dintre țările de pe listă, printre care li Africa de Sud, au fost adăugate în 2012. Astfel, cei care vor să stea mai mult de șase luni în Marea Britanie trebuie să prezinte un certificat medical eliberat de o clinică agreată de autoritățile britanice care să dovedească faptul că au fost verificați de tuberculoză pulmonară activă și că nu suferă de această boală. Printre țările unde se impune acest tip de certificat se numără: India, Nepal, Niger, Pakistan, Filipine, Thailanda, Ghana, Coasta de Fildeș

România, fruntaşă în topul îmbolnăvirilor cu TBC în UE: 4 decese pe zi

Cum medicii din Marea Britanie deja au fost instruiți să îi chestioneze pe români în legătură cu tuberculoza, ne putem aștepta ca și România să fie inclusă pe lista potențialelor focare de TBC.

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]
Exit mobile version