Menu
in

Călătoria spre un job în UK



Pe o piață a muncii sufocată de o concurență acerbă pe fiecare job scos la mezat, dar și de discursurile cu iz populist ale politicienilor care le tot recomandă angajatorilor britanici să le dea mai multe șanse tinerilor șomeri, absolvenți de facultate, în detrimentul imigranților, bătălia pe care trebuie să o ducă românii care aspiră la un job pe teritoriul Marii Britanii este, în ultima vreme, din ce în ce mai dură. Cu toate acestea, Florin C., un specialist în HR dintr-o companie de recrutare din Londra, spune că românii, dacă se înarmează cu “arsenalul potrivit”, pot lua fața candidaților locali în fața angajatorilor britanici.

Florin C., consultant în recrutare într-o companie de profil, a declarat pentru Ziarul Românesc că “un simplu discurs, populist sau nu, nu are chiar atât de multă putere să influențeze o piață controlată de angajatori, să schimbe o economie. Dar poate provoca o serie de măsuri guvernamentale, precum sprijinirea prin subvenții a celor care angajează tineri britanici șomeri, care să încline balanța în defavoarea candidaților români”.

Specialiștii au prioritate

Un politician nu poate controla o economie în care angajatorul face jocurile. Piața, acum după criză, e una a angajatorului. Acesta din urmă are puterea să impună condițiile, în contextul în care există foarte puține joburi disponibile și foarte mulți candidați. E clar o piață influențată de raportul dintre cerere și ofertă, în care angajatorul preferă să meargă pe ideea de omul potrivit la locul potrivit, chiar dacă primește subvenții de la stat în cazul în care angajează tineri britanici absolvenți de facultate. Astfel, de multe ori, nu au timpul să investească în trainingul unui începător și preferă un specialist, indiferent de naționalitatea sa.”, spune Florin.

Consultantul, care are o experiență de 5 ani în recrutare pe piața britanică și a plasat o mulțime de candidați, în special vorbitori nativi de limba engleză, pe joburi disponibile în consiliile locale, spitale sau universități mai spune că, neoficial, angajatorul britanic ar prefera să acopere joburile libere cu personal local. “Acest aspect însă nu e provocat de vreo atitudine naționalistă, ci de faptul că atunci când are de ales între un candidat britanic și un emigrant, cu CV-uri similare, compania care recrutează îl preferă pe primul strict din rațiuni ce țin de comunicare.”

Limba, esențială

De altfel, comunicarea e unul din principalele aspecte care face diferența într-un proces de angajare. “Mulți români ratează joburi din simplul motiv că nu vorbesc engleza cum trebuie. Iar acest lucru se întâmplă indiferent de poziția pentru care se face recrutarea. Fie că aplici pentru un job pe șantier sau pentru unul într-o corporație, abilitățile lingvistice sunt cele care fac diferența.

De cele mai multe ori, un specialist român într-un domeniu nu are acces la un job, pentru care ar fi candidatul ideal, deoarece nivelul de limbă engleză nu se ridică la standardele necesare postului respectiv.”

Dincolo de acest aspect, un alt fapt care le diminuează șansele românilor de a obține jobul dorit e neglijența cu care-și tratează CV-ul.

Majoritatea “nu știe să-și vândă abilitățile, talentele” iar asta, mai ales în contextul actual, te costă scump. “Dacă românii ar fi mai atenți în redactarea CV-ului și a scrisorii de intenție cu siguranța și-ar spori șansele de a-și găsi o slujbă”, spune Florin. “Mulți tratează cu indiferență acest lucru, care, de altfel, este unul dintre cele mai importante în procesul de angajare. Un CV e primul contact al candidatului cu angajatorul și acesta spune multe despre tine. De-a lungul timpului am văzut și CV-uri în care candidații, români, foloseau poze cu ei la mare sau în alte ipostaze care nu făceau altceva decât să evidențieze o lipsă de profesionalism”. Iar profesionalismul e atu-ul definitoriu care influențează decizia un angajator.

“Ca să intri în vizorul unui HR, să-i atragi atenția, după ce l-ai convins prin CV că deții abilitățile necesare, la interviu că poți comunica în engleză, trebuie să dai dovadă și de determinare și că ești un specialist în domeniu. Iar acest aspect e cel care te poate diferenția de concurența locală și-ți poate aduce jobul dorit. În concluzie, dacă stăpânești limba engleză, înveți să te vinzi printr-un CV profesionist și dai dovadă de profesionalism, în scurt timp ar trebui să te pregătești să mergi la lucru, indiferent de discursurile politicienilor, șomajul din piață sau alte aspecte nefavorabile românilor din UK”.

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]
Exit mobile version