Menu
in

Comunitatea declară război consulatului



Funcţionari nepoliticoşi, telefoane la care nu răspunde nimeni, costuri mari, chiar şi lipsa steagului românesc de la sediul reprezentanţei diplomatice, sunt doar câteva din nemulţumirile exprimate de sute de români din UK, pe forumul ROMANiONLiNE (www.romani-online.co.uk). Moderatorii forumului au decis în urmă cu o lună şi jumătate să deschisă o rubrică specială pentru nemulţumirile românilor faţă de consulatul de la Londra şi au ieşit la iveală zeci de lucruri în neregulă. Aşa cum spune Adrian Cherciu, directorul ROMANiONLiNE, “nu mai e vorba doare de mici tensiuni, este un război deschis al comunităţii contra consulatului”. Primul succes al acestei campanii: pe 17 septembrie, o delegaţie a nemulţumiţilor va avea o întâlnire cu Ambasadorul Ion Jinga şi cu şeful secţiei consulare a Ambasadei României de la Londra, Oana Gheorghiu.

“În urma numeroaselor dezbateri din mediul online, dar şi a numeroaselor emailuri ce conţin plângeri cu privire la calitatea sau durata serviciilor consulare oferite de Consulatul Romaniei la Londra, ROMANi ONLiNE a decis să ia atitudine şi să încerce să schimbe ceva cu privire la modul în care Consulatul oferă asistenţă cetăţenilor români de pe teritoriul Marii Britanii.”, se spune în introducerea dezbaterii online. Intenţiile campaniei: centralizarea nemulţumirilor, organizarea unei întâlniri cu responsabilii din ambasadă şi consulat în care să se caute soluţii. Dar nu numai atât: “Vom cere, conform Legii nr. 544/2001 privind liberul acces la informaţiile de interes public detalii despre bugetul alocat, cheltuielile anuale a Ambasadei şi Consulatului, dar şi salariile funcţionarilor publici din cadrul Ambasadei şi Consulatului”.

Organizatorii campaniei spun că cei 500.000 de cetăţeni români aflaţi pe teritoriul UK merită servicii decente din partea funcţionarilor statului român.

Este subliniată o regulă importantă: “Vă rugăm să vă abţineti de la comentarii imature, injurii la adresa personalului secţiei consulare şi a oficialilor români în Marea Britanie, atitudine care nu este constructivă. Dorim aici detalii concrete şi coerente despre problemele întâmpinate, sugestii şi soluţii la probleme voastre”.

Război deschis

L-am întrebat pe Adrian Cherciu, directorul ROMANiONLiNE, cum s-a ajuns la această campanie: “Am văzut prin toate forumurile critic la adresa consulatului, am primit emailuri de la oameni foarte nemulţumiţi. Nu mai e vorba de unul – două cazuri izolate, toţi cei cu care vorbesc sunt nemulţumiţi, şi este vorba de oameni pregătiţi, în Marea Britanie de 10 – 15 ani, toţi au întâmpinat aceleaşi probleme: funcţionari care le vorbesc urât, formulare extrem de greoaie, costuri foarte mari. Ar fi de înţeles să plăteşti mai mult, dar să îţi rezolvi problema în aceeaşi zi. Deobicei nu se poate. Cea mai mare problemă este că nu se răspunde la telefon. Oamenii sunt nevoiţi să facă un drum şi să piardă o zi pentru a obţine informaţii, şi apoi să revină pentru a-şi rezolva problema. Şi oamenii sunt foarte nemulţumiţi. Nu mai e vorba doar de o tensiune, este deja un război deschis!”, spune Adrian Cherciu.

Până acum, pe forum şi pe pagina fracebook deschisă pe acelaşi subiect şi-au spus nemulşumirile circa 250 de persoane, postări care au avut peste 5.000 de vizualizări.

Până acum, consulatul a tăcut mâlc, nimeni nu a intervenit pe forum pentru a încerca o explicaţie, o justificare…

Prima victorie în acest război este acceptul Ambasadei de a se întâlni cu grupul nemulţumiţilor. Pe forum au avut loc alegeri şi au fost desemnate circa 10 persoane care să meargă la întâlnirea din 17 septembrie la Ambasadă, la care va participa Ambasadorul Jinga şi Consulul oana Gheorghiu.

Nemulţumiri:

Iată câteva din problemele sesizate pe forum:

– Aplicaţiile se fac doar la consulat, nu şi prin poştă sau online.

– Felul în care sunt trataţi cetăţenii de către funcţionari, tonul folosit de funcţionari în discuţiile cu solicitanţii.

– Nu se răspunde la telefon sau email (cea mai frecventă critică)

– La apelurile făcute la numărul intern pentru traducători, sună telefonul vreo 5-10 minute, după care este pur şi simplu luat din furcă şi apoi sună ocupat.

– Solicitanţilor cu probleme speciale li se recomandă să se uite pe afişe, pentru a vedea ce au nevoie.

– Solicitanţii sunt îndrumaţi să facă fotografii de care nu au nevoie.

– Cerinţa de a fi tradus un document britanic (yellow card, blue card, certificate de nastere).

– Nu sunt acceptate facturi, contracte, extrase de cont pentru dovedirea reşedinţei în UK.

– Încasarea numai cash a taxelor (specificându-se în mod expres să se plătească „numai cash”) şi lipsa metodelor de plată electronică (deşi legea prevede plăţile „de regulă” prin instrumente electronice de plată).

– Valoarea taxelor cam pipărată şi netransparenţa privind calculul lor.

– Nerespectarea programului de funcţionare (dacă e afişat programul de la ora 9:00, să nu se înceapă programul la 9:30 sau mai tarziu) şi a orelor programărilor.

– Organizarea defectuoasă atât a activităţii, cât şi a spaţiului în care se desfăşoară activitatea consulatului, aglomerarea solicitanţilor la ghişeu.

– Taxe şi timp pierdut la coadă la consulat pentru autentificarea unei procuri de fiecare dată când se călătoreşte cu un copil minor.

– Nu li se spune oamenilor cum pot face o plângere, nu li se comunică pe loc anumite informaţii, fiind trimişi către site-ul ambasadei.

– Nu sunt lăsaţi sau sunt admonestaţi cei care au cărucioare pentru copii.

– Nu sunt postate pe site toate formularele.

– Funcţionari care nu înţeleg limba engleză.

– Lipsa unui steag românesc sau/şi a altor însemne şi înscrisuri care să facă vizibilă locaţia consulatului.

Pe 17 septembrie, aceste nemulţumiri şi multe altele vor puse pe masa Ambasadorului. Vom reveni cu detalii. Până atunci, dacă aveţi o nemulţumire la adresa consulatului, publicaţi-o pe forumul romani- online.co.uk, la topicul “Dezbatere publică – Consulatul României la Londra”.

Sorin Cehan

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]
Exit mobile version