Menu
in

Consulat românesc la Edinburgh



Începând cu data de 20 decembrie 2010, Ministerul Afacerilor Externe a deschis un Birou consular la Edinburgh, ca parte a Secţiei consulare a Ambasadei României în Marea Britanie. De la această dată poate fi prestată la Edinburgh toată gama de servicii consulare efectuate pentru cetăţenii români la Ambasada României la Londra. Biroul urmează să gestioneze activitatea consulară în relaţia cu cetăţenii români şi cu autorităţile locale din Scoţia, Irlanda de Nord şi Nordul Angliei.

“Am venit mai aproape de românii din Scoţia”

Ion Jinga

Deschiderea primului birou consular în afara Londrei a fost posibilă, în aceste vremuri de criză, şi datorită demersurilor pe care ambasadorul României, dr. Ion Jinga, le-a facut pe lângă conducerea Ministerului de Externe. L-am întrebat pe domnul ambasador de ce a făcut o prioritate în activitatea domniei sale pentru deschiderea acestui consulat şi dacă există planuri pentru deschiderea şi a altor consulate.

“Încă de la preluarea mandatului de ambasador al României în Marea Britanie, în primele contacte avute cu românii care trăiesc în Scoţia şi Irlanda de Nord aceştia mi-au spus şi cât de dificil le este să vină la Londra – datorită distanţelor mari – pentru a-şi rezolva diferitele probleme de natură consulară. Le-am promis că vom căuta o soluţie, prima la îndemână fiind organizarea unor clinici consulare – vizite periodice ale unui consul din cadrul Ambasadei – în zonele unde există concentrări de români şi unde, de regulă, avem deja consulate onorifice. Astfel de clinici consulare au avut şi continuă să aibă loc ori de câte ori ni se semnalează utilitatea lor.”

Pe de altă parte, dimensiunea geografică a Marii Britanii face dificilă o prezenţă permanentă a reprezentanţilor Ambasadei în partea de nord a ţării pentru promovarea cooperării economice, iar existenţa unui Birou Consular poate acţiona ca şi catalizator în dezvoltarea schimburilor comerciale şi a relaţiilor economice bilaterale dintre România şi Scoţia. În Scoţia există un număr important de studenţi români care studiază la universităţile locale – instituţii de învăţământ de o foarte bună reputaţie, după cum există profesori şi cercetători români în cadrul acestor universităţi. În fine, competenţele de care dispun autorităţile locale într-o serie de domenii cu impact economic, social şi cultural fac necesară o prezenţă românească instituţionalizată şi permanentă în această parte a Regatului Unit.

“Toate acestea le-am prezentat conducerii Ministerului Afacerilor Externe, cu propunerea de a deschide un Birou Consular în Scoţia”, explică ambasadorul României. “În luna ianuarie a anului trecut am avut o discuţie pe această temă cu domnul ministru Teodor Baconschi, la scurt timp după numirea Domniei Sale în fruntea diplomaţiei române. Domnul ministru a fost receptiv la argumentele prezentate şi a aprobat demararea demersurilor pe lângă autorităţile britanice pentru obţinerea aprobării deschiderii unui Birou Consular la Edinburgh. Finalitatea o cunoaşteţi: Biroul Consular a fost deschis la 20 decembrie 2010, ca parte a Secţiei Consulare a Ambasadei României la Londra. Şeful Biroului este domnul ministru consilier Mihai Delcea, diplomat cu o foarte bună expertiză şi experienţă profesională. Am dorit, în acest fel, să aducem Ambasada mai aproape de românii din Scoţia şi Irlanda de Nord şi să marcăm, odata în plus, importanţa deosebită pe care autorităţile de la Bucureşti şi Ministerul Afacerilor Externe o acordă Parteneriatului Strategic pe care România îl are cu Marea Britanie”.

“Vestea a fost primită cu mare bucurie”

Mihai Delcea

Bucurie în comunitate

Şeful noului birou consular de la Edinburg este Mihai Delcea, fost consul la Londra până în luna august 2009. L-am întrebat pe domnul Mihai Delcea cum au primit românii din zonă deschiderea consulatului, câte solicitări au fost în prima lună de la deschidere şi cum intenţionează, dincolo de serviciile consulare, să fie alături de comunitatea românească din această zonă a Marii Britanii.

«Vestea a fost primită cu mare bucurie, la care s-a adăugat din partea unora un oftat de uşurare: “În sfârşit!”», spune Mihai Delcea. Mandatul Biroului a fost comunicat prin media şi în mod direct în cadrul unor întâlniri organizate împreună cu parohiile ortodoxe din Glasgow, Edinburgh, Aberdeen şi cu Asociaţia ScotRo, la care au participat membri ai comunităţilor româneşti din zonele respective. În organizarea acestor întâlniri un rol catalizator important l-a avut preotul Marcel Oprişan. Existenţa Secţiei consulare de la Londra şi poziţionarea la Edinburgh a Biroului consular creează posibilitatea românilor care trăiesc în Marea Britanie să aibă acces la servicii consulare deplasându-se maximum 350 km, ceea ce este diferit de situaţia anterioară când unii erau nevoiţi să vină la Londra de la distanţe de circa 1000 km.

Ce alte activităţi va avea consulatul? «În afară de serviciile consulare obişnuite, suntem pregătiţi să acordăm sprijin iniţiativelor comunităţilor locale în domeniile economic, cooperare adiministrativă, ştiinţifică şi universitară precum şi grupurilor artistice din România care doresc să participe la festivalurile organizate la Edinburgh sau care întreprind turnee în partea de nord a Marii Britanii.

Deja, în lunile noiembrie şi decembrie 2010, printr-o conlucrare apropiată cu preotul Marcel Oprişan de la Biserica Ortodoxă “întâmpinarea Domnului” din Glasgow şi reverendul Daniel Mănăstireanu de la Church of Scotland din Bishopton, Ambasada a contribuit la organizarea unor spectacole în Edinburgh şi Glasgow pentru corul bărbătesc clujean Psalmodia Transylvanica şi pentru corul de copii Theotokos din Alba Iulia, precum şi la pregătirile legate de inaugurarea Bibliotecii române din Glasgow, ale cărei cărţi (3600 volume în valoare de circa 33.000 euro) au fost donate de Consiliului Judeţean Maramureş. Totodată au fost organizate activităţi de marcare la Glasgow şi Newcastele upon Tyne a Zilei Naţionale şi de sărbătorire a Crăciunului.»

Pentru viitor, spune consulul Mihai Delcea, Biroul consular din Edinburgh va continua să acorde prioritate rezolvării cu operativitate, în limitele mandatului pe care îl are, a solicitărilor de asistenţă consulară. «Totodată, cu sprijinul colegilor de la Londra, intenţionăm să dezvoltăm proiecte prin care să promovăm interesele româneşti în domeniile economic, ştiinţific/ de cercetare, educaţional şi cultural precum şi o imagine corectă a României în Scoţia şi Irlanda de Nord.»

În încheiere, Mihai Delcea a dorit să sublinieze că Biroul consular de la Edinburgh, ca parte a Ambasadei de la Londra, «este o formă de organizare consulară originală, dar în concordanţă cu legislaţia internaţională, menită să răspundă nevoilor comunităţilor de români din partea de nord a Marii Britanii. înfiinţarea unui astfel de birou este eficientă atât din punct de vedere organizaţional, menţinând o legătură permanentă cu sediul de la Londra al Ambasadei, dar şi din punct de vedere financiar, cheltuielile de înfiinţare şi funcţionare fiind minime.»

Programul de lucru cu publicul, datele de contact ale Biroului consular de la Edinburgh, precum si informaţii utile pentru cetăţenii romani, se regăsesc şi pe pagina de internet oficială a Ambasadei României la Londra la adresa www.londra.mae.ro – secţiunea servicii consulare, după cum urmează:

Biroul consular din Edinburgh
Adresa: 7/9 North St. David Street, Edinburgh, EH2 1AW
Telefon: +44 – 131 524 9498
Fax: +44 – 131 524 94 99
Email: infoconsul.edinburgh@yahoo.co.uk
Program de lucru cu publicul:
Luni, marţi, şi vineri intre 09:00-13:00.
Miercuri între orele 09:00 – 13:00 şi 14:00 – 18:00
Programările se fac prin telefon, fax şi poştă electronică la adresa
infoconsul.edinburgh@yahoo.co.uk sau direct la sediul Biroului consular.
Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]
Exit mobile version