Menu
in

Cum au votat românii din Marea Britanie



Pentru a şaptea oară, după 1990, românii cu drept de vot de pretutindeni au fost chemaţi la urne pe 9 decembrie 2012 pentru a decide pe viitorii ocupanţi ai fotoliilor de parlamentari, în mandatul legislativ 2012/2016. Iniţial electoratul urma să trimită în Casa Poporului 315 deputaţi şi 137 senatori. Ulterior rezultatului scrutinului, numărul mandatelor a crescut la aproape 600 în total pentru ambele Camere.

În Colegiul 1 Diaspora, colegiu în care au putut vota românii din Regatul Unit precum şi cei din celeltalte ţări ale Uniunii Europene s-au prezentat la vot peste 40.000 de persoane.

Românii din Marea Britanie au avut la dispoziţie un număr de 7 secţii de votare spre deosebire de cei din Italia cărora le-au fost puse la dispoziţie 56 de secţii de votare.

Potrivit rezultatului alegerilor din 9 decembrie, în diaspora USL şi ARD şi-au împărţit aproape frăţeşte fotoliile de deputaţi şi senatori. Excepţia –  la Camera Deputaţilor din Colegiul 1 alegătorii l-au preferat pe Mihai Aurelian (PPDD) care a primit 12.682 voturi, în defavoarea lui Victor Socaciu (USL) cu 12.347 voturi şi a favoritului ARD, William Brînză, care a primit 11.787 voturi.

În Colegiul 2 la Camera Deputaţilor a câştigat Eugen Tomac (ARD) cu 11.473 de voturi, faţă de cele 1932 obţinute de candidatul USL, Victor Alexeev.

În Colegiul 3 pentru Cameră – câştigător a fost Mircea Lubanovici (ARD), iar în Colegiul 4 pentru Camera Deputaţilor – Oliviu Alexandu Raeţchi (USL).

La Colegiul 1 Senat câştigător a fost Viorel Riceard Badea (ARD) – 21.727 voturi, urmat de Cristian David (USL) care a primit 14.811 voturi şi de Eugen Costinel Mihalache (PPDD) care a primit 13.423 voturi.

În Colegiul 2 pentru Senat câştigător a fost Adrian Anghel (USL) cu 2498 de voturi, urmat de Eugen Ionel Roventa (ARD) cu 2361 voturi.

Dacă în Italia românii au acordat sute de voturi Partidului Poporului, peste ocean, în Canadam, ARD a fost preferatul alegătorilor.

Surse oficiale arată că doar 385 de români s-au prezentat la urne la Consulatul României de la Montreal. În ciuda numărului redus de votanţi, românii din Canada au optat, în cea mai mare parte, pentru candidaţii Alianţei România Dreaptă.

În ziua alegerilor, un periplu al secţiilor de votare din Londra ne-a condus în primul rând la secţia 156, din cadrul Institutului Cultural Român, astfel am putut afla că românii din Londra au fost mai puţini la vot faţă de numărul celor care au fost prezenţi la referendumul din vara acestui an.

La aceste alegeri s-a putut vota cu un act de identitate românesc şi orice alt act eliberat de statul englez care să ateste reşedinţa. Astfel, românii au putut vota cu buletinul sau paşaportul românesc, plus paşaport special sau permis de conducere englez, legitimaţia de student, NINo , chiar şi cu dovada înregistrării la NHS.

“Nu-i las pe comunişti să vină la putere!”

La secţiile de votare din Mara Britanie unii români s-au prezentat la urne fără a avea toate aceste documente, respectiv un document de identitate românesc valabil şi un document care să ateste domiciliul sau reşedinţa.

“Nu am putut vota pentru că aveam paşaportul expirat şi nu m-am gândit că mai trebuie, având în vedere că locuiesc în Anglia de 10 ani şi am documente de reşedinţă”, ne-s spus Constantin T., de 35 de ani, în faţa secţiei de votare 156 din Londra.

Alţii însă au avut ambiţia să voteze fiind dispuşi să mai facă un drum înapoi acasă pentru a aduce documentele necesare. “Nu am buletinul şi nici paşaportul la mine, am doar permisul de muncă. Dar nu-i nimic, mă duc până acasă să le aduc şi voi vota. Nu-i las pe comuniştii ăştia să vină înapoi la putere”, a spus cu năduf, Liviu S. , 40 ani, un muncitor român din Satu Mare.

Alţi români au venit la vot şi fără a cunoaşte candidaţii: „Numele lor sunt înscrise pe buletinele de vot, nu am nevoie să îi ştiu. Tot ce ştiu este partidul cu care voi vota! ARD!” , ne-a spus un student român.

“Am votat pentru viitorul copiilor noştri şi mi-aş dori ca noii parlamentari să fure mai puţin. Sunt în Anglia de 10 ani, iar de 5 ani nu am mai fost acasă. Dacă aş şti că prin votul meu am scăpa de Traian Băsescu m-aş duce acasă. Îmi pare rău că nevasta mea nu poate vota că nu are actele la ea.”- ne-a declarat Mircea S., 45 de ani, din Suceava.

„Am venit cu toată familia să votăm. Noi ştim că e important să mergem la vot şi o facem de fiecare dată. Am fost şi la referendum. Votul nostru, al celor din diaspora, contează şi ar trebui ca în ţară să se ţină cont de el, pentru că noi şi din cauza asta am plecat din ţară, adică din cauza celor care ne-au condus ţi au făcut-o prost”, a spus Valeriu B, 40 de ani.

Date fiind diferenţele de fus orar, votul s-a derulat în străinătate pe durata a 35 de ore şi potrivit oficialilor a decurs în condiţii normale.

Doina GANEA

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]
Exit mobile version