A ajuns în Londra în urmă cu șapte ani. Nu lucrase nici măcar o zi în construcții, dar trebuia să supraviețuiască. „Eu văzusem șantier doar la televizor”, glumește George Daniel Cocora, patronul magazinului Romanian Grocers din Ilford. „Ziceam: primul avion e al meu!” Dar nu a fost așa.
În România, fusese în ultimul an șef de magazin în rețeaua Profi și practic plecase în concediu la sora soției sale care stătea în Londra. „Domn’ director vine repede înapoi”, spuneau subalternii la plecare. Dar el s-a încăpățânat să nu le dea satisfacție și să se întoarcă într-o lună acasă. A mai stat o lună, și încă o lună. Așa au trecut șapte ani. Din 2008 nu a mai fost în România, a preferat să cheme România aici. Adică pe mama și pe sora sa.
După trei ani petrecuți în construcții, Daniel Cocora s-a hotărât că este timpul să pună pe picioare o afacere. Strânsese ceva bani, iar în România lucrase în comerț. Soția era angajată la un magazin românesc din Ilford și astfel a auzit că patronii vor să vândă afacerea. „Așa că am strâns bani, ce mai aveam noi, ce ne-au mai dat părinții și astfel am reușit să îl cumpărăm.”
A investit mult în magazin până să îl aducă la standardele pe care și le dorea. Apoi, a urmat carmangeria. „Carmangeria ne-am hotărât să o facem pentru că cele mai vândute produse erau mezelurile”, spune Daniel Cocora. „Cumpăram de la depozite și am zis că e mai bine să avem produsele noastre, așa că am luat toate utilajele. Inițial, am vrut să facem mezeluri și preparate din carne doar pentru magazinul nostru. Apoi am început și distribuția. Acum nu mai facem distribuție pentru că nu m
Despre produsele care ies din „făbricuța” de mezeluri, așa cum o alintă patronul Cocora, s-a dus vestea. Asta pentru că oamenii și-au dat seama de calitatea ridicată: „Nu folosim mașină de injectat. Noi afumăm carnea cu lemn de fag pe care îl aducem din Germania, așa cum se face acasă, la curte. Ținem la calitate. Normal că ar ieși mai ieftin dacă s-ar folosi chimicale, dar eu am făcut un business pe termen lung. Dar și așa, ca preț suntem cam sub toți distribuitorii din Anglia. Preferăm să câștigăm mai puțin, dar constant.”
Dar nu numai mezelurile sunt producție proprie. Și pâinea este făcută pe vatră la magazinul cel mare: „Nu punem altceva decât făină, apă, drojdie și sare. Bucuria mare e că vin clienți noi. Vin și din Stratford, special să cumpere de la noi”, spune Daniel. „Spun că au mâncat pâine de la noi la alții și le-a plăcut atât de mult încât vin să cumpere. Am încercat să facem diferența între noi și alte magazine românești. Părerea mea este că nu trebuie să ne îmbogățim peste noapte sau să ne scoatem investiția în două zile. Iar diferența este acum destul de clară pentru că noi creștem de la o lună la alta.”
Daniel Cocora spune că nu folosește carne din Marea Britanie pentru mezeluri: „Carnea o aducem din Spania și din Belgia, este mai bună și seamănă la gust cu cea din România, față de cea de aici. Doar de sărbători mai luăm din Londra organe pentru caltaboși, pentru tobă.”
De curând, Daniel Cocora a deschis și cel de-al doilea magazin, la 10 minte de primul. Este un magazin mai micuț, o băcănie de cartier. „Oamenii care locuiesc lângă gară nu mai veneau până la magazinul mare dacă aveau cumpărături puține de făcut. Așa că am găsit un loc și am mai deschis un magazin pe care îl aprovizionăm tot cu produsele noastre.”
Anul acesta ar fi vrut să deschidă și un restaurant, dar a decis să amâne marea lansare pentru la anul, să nu se aglomereze prea mult. Și așa, din 2008, de când a venit în Londra, familia Cocora nu a mai ajuns în România. „Singurul concediu pe care mi l-am luat, l-am petrecut în Scoția, acum doi ani”, spune Daniel Cocora. La Turnu Severin, acolo de unde a plecat, au rămas părinții, prietenii, rudele. Dar a adus o parte din România lui aici: „Sora mea stătuse în Italia 10 ani și nu prea mai era nimic de făcut acolo. A venit aici, a lucrat la mine, după care am ajutat-o să își deschidă propriul magazin în Chadweel Heath”. Cât despre copii, aceștia sunt deja londonezi. Fata avea 6 ani atunci când a venit în Londra, iar acum are 13, iar băiatul s-a născut aici, acum un an și jumătate.
„Avem tot ce trebuie aici. Mama vine la noi și stă câte șase luni dintr-un an, socrii vin de sărbători. Ne e dor de locuri, de prieteni, dar… Asta e, dacă l-am omorât pe Ceaușescu. Altfel eram în țară”, glumește amar Daniel Cocora.
Pentru cine dorește să viziteze Romanian Grocers din Ilfod, adresa este 1-2 oakfield road, IG1 1EF.
Mircea Maer
Produse tradiționale românești, în magazinele ASDA
Adrian Chiriță, cartiromanesti.co.uk: „Cărțile sunt puntea de legătură între țară și comunitate”