Menu
in

„De ce am ales să studiez în UK?”

Mihai Sebastian Roca este din Constanța, are 25 de ani și este student în anul III la Bangor University, Țara Galilor, o prestigioasă instituție de învățământ din Marea Britanie. Acolo, studiază jurnalismul, la Școala de Studii Media și Creativitate (School of Media Studies and Creative Practice).



Într-un articol trimis redacției noastre, tânărul student român încearcă să facă o comparație între sistemul de învățământ universitar britanic și cel românesc. După ce va termina anul III, Mihai speră să se poată înscrie la un master finanțat de Universitatea Bangor, pentru ca apoi să își găsească un post tot în cadrul aceleiași instituții de învățământ. Spune că a fost întotdeauna pasionat de limba engleză și că nu a refuzat oportunitatea de a studia în Marea Britanie.

Redăm în continuare materialul scris de Mihai Sebastian Roca.

9.000 de lire pe an

De ce Marea Britanie şi nu România, pentru un student proaspăt ieșit din liceu? Greu de răspuns! Înseamnă 9.000 de lire sterline pe an pentru o diplomă universitară, atunci când Universitatea Bucureşti este mult mai aproape şi mult mai ieftină, iar suma aceasta poate pune un părinte pe ganduri. Este un risc, atât din punct de vedere financiar, cât şi din punct de vedere al adaptării

Premiu pentru jurnalism

Dar, pe de altă parte, o diploma poate să aibă o recunoaştere într-una sau în câteva ţări sau poate să fie recunoscută în peste o sută de state, ceea ce măreștearia în care se poate căuta un loc de muncă pentru viitorul absolvent. În vest, deşi situaţia nu este deosebită de cea din România în ceea ce priveşte piaţa muncii, pregatirea oferită de universităţi, este cu totul alta.

Bobocii, ajutați de veterani

Pentru mine, student la Universitatea Bangor, din Ţara Galilor, deosebirea a fost evidentă încă din prima zi. În primele 5 luni, pentru banii plătiţi pe şcolarizare şi cămin, nu a fost niciun moment în care să nu simt că efortul financiar nu a meritat.

Încă din prima zi, studenţii sunt practic bombardaţi cu oferte de ajutor din partea angajaţilor universităţii, precum şi din partea studenţilor din anul 2 şi 3 care se oferă voluntary. Cei noi  sunt ajutați înorice problemă: de la a găsi magazine în zonă, până la a descoperi o sală anume în universitate. Totul este o parte a unui program numit „Peer Guide”. Astfel, fiecare student nou primeşte numărul unui „Peer Guide” gata să-l ajute cu absolut orice, fără să fie nevoie să întrebe un străin.

Studentul influențează profesorul

Experienţa mea în privinţa universităţilor din Marea Britanie nu depășește Univesitatea Bangor, dar, din discuţiile cu alţi colegi, cu profesori şi prieteni de aici, am dedus faptul că nivelul educaţiei este la alegerea studentului, nu a universităţii. Faptul că studentul, la începutul fiecarui an, are o ofertă variată de cursuri şi module din care să aleagă ce i se potrivește, ridică standardul oferit de la bun început.

O româncă studentă la Portsmouth câștigă un prestigios concurs de fotografie

Profesorii sunt pe cât de dedicaţi în a preda cursul folosind cea mai bună metodă, pe atât de atașațide progresul studentului. Pe parcursul unui semestru, studentul va avea nu o singura dată ocazia să ofere sugestii profesorului în privinţa predatului, a notelor, a exerciţiilor și multe altele.

Nu există discriminare

Fiecare Universitate are propria adunare de cluburi, sportive sau intelectuale, servicii de terapie, o uniune a studenţilor, centru de cariere pentru cei care vor să muncească part-time, un serviciu de acomodări, un birou de finanţe. Toate serviciile sunt oferite în mod egal studenților, fără discriminare, fie internaţionali, fie din Uniunea Europeană sau din Marea Britanie.

Toți au ocazia nu numai de a studia într-o universitate de prestigiu, dar au şi ocazia să călătorească, să observe, să se adapteze și să învețe despre o cultură diferită faţă de cea de acasă.

Cu siguranță că experienţa unui student din străinătate este mai vastă decât a unuia care învață în propria țară. Dar, în acelaşi timp, studiul în străinătate este recomandat tuturor, inclusiv celor din Marea Britanie. Doar așa ai ocazia de a călători, de a învăţa şi de a trăi într-o ţară străină. Celor din România le-aș spune că Marea Britanie rămâne un punct bun de lansare într-o carieră.”

Mihai Sebastian Roca, student anul III, Bangor University

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]
Exit mobile version