Menu
in

De ce nu mai votează românii din diaspora



Se apropie alegerile parlamentare, iar Diaspora va fi şi ea invitată să îşi voteze reprezentanţii.

Candidaţii cu cele mai mari şanse care vor reprezenta românii din Europa vor fi, cel mai probabil, William Brânză (Camera Deputaţilor) şi Viorel Badea (Senat) din partea PDL, iar din partea USL vor candida Victor Scocaciu (Camera Deputaţilor) şi Cristian David (Senat).

Independenţii nu au reuşit până în acest moment să strângă numărul de semnături necesar. Fiecare ar avea nevoie de cel puţin 2000 pentru Camera Deputaţilor şi minim 4000 pentru Senat. Şi nu orice fel de semnături, ci doar de la cei care au renunţat la rezidenţa în România, persoane practic imposibil de identificat.

Ziarul Românesc a intervievat mai multe persoane din Marea Britanie în legătură cu sentimentul pe care îl au aceştia faţă de candidaţi, dar majoritatea s-au arătat dezinteresaţi de politica de la Bucuresti. Cei care nu au o afinitate pentru un partid anume au rămas nepăsători şi faţa de reprezentanţii diasporei în Parlament.

Andrei V. din Londra ne-a spus:

“De obicei sunt anti-politică, dar totuşi va răspund – Nu cred că vreun politician din România, indiferent de partidul din care face parte, va face ceva pentru comunitatea românească. Ei nu fac în România, pentru popor, de ce ar face pentru cei din afară? Noi am plecat, am luat contact cu alte civilizaţii, nu mai credem în promisiuni politice – spre deosebire de cei rămăşi acasă. Şi îmi pare rău că acţiunile politicienilor se revarsă asupra lor. Cu alte cuvinte, nu cred că mă deranjez să votez în vreun fel”.

Catalin C., din Londra:

“Vorbim aici de candidaţi pentru Parlament, nu de viitorul ministru de externe sau de politica externă. Cei pe care îi votăm sunt simpli soldaţi care execută ordinele primite de sus. Nu au capacitatea de a ne influenţa pe noi în vreun fel. Dacă ar fi vorba de Parlamentul Britanic aş ciuli urechea la discuţii pentru că sunt direct interesat, dar la ai noştri ce să ascult? Cu ce ar putea ei să îmi trezească interesul”?

Crisina M. din Cirencester:

“Pe Socaciu nu-l văd potrivit să reprezinte pe nimeni, cu atât mai puţin să reprezinte diaspora. William Brânză încearcă să demonstreze ceva prin Spania, iar pe ceilalţi nu îi cunosc. Oricum, după ce se întâmpla în ultimul timp în România, adevăraţii politicieni se pot număra pe degete, restul sunt doar oportunişti. I-aş arunca la gunoi pe toţi. Aş aprecia mai mult candidaţii independenţi, oameni ca noi, dar se pare că au avut grijă cei de la partide să le taie aripile, punandu-i practic în imposibilitatea de a strange semnăturile necesare”.

Mihai Cocoru, Preşedintele Societăţii Româneşti la Universitatea din York, Preşedintele Forumului Societăţilor Studenţeşti Româneşti din Marea Britanie şi doctorand în ştiinţe politice ne-a spus că el va susţine pe oricine va câştiga, pentru că este conştient că fiecare popor are liderii pe care îi merită.

“Organizaţia pe care o conduc reprezintă studenţii care au ales să dedice o parte semnificativă din timpul lor pentru a reprezenta România. Atât pentru mine cât şi pentru societăţile pe care le reprezint, România este o idee mai profundă decât elementele de ordin politic.

M-aţi întrebat dacă mă simt reprezentat de aceşti candidaţi – Nu pot răspunde din poziţia mea – aş putea spune doar că fiecare partid va suporta consecinţele deciziilor sale, bune sau rele.

Dacă un candidat independent, român din Marea Britanie, ar fi la egalitate cu un candidat propus de un partid din ţară – vorbim de egalitate la nivel politic, aceleaşi idei, aceeaşi platformă – aş alege să îl susţin pe cel din diaspora, pentru că în mod clar este mai aproape de cei de aici şi ştie despre ce este vorba. Dar nu aş susţine pe cineva fără să ştiu clar că este capabil să facă ce promite”.

L-am întrebat pe Mihai Cocoru de ce sunt atât de mulţi români din Anglia care nu vor să voteze, şi-au pierdut cumva de tot încrederea în politicienii din România?

Mihai Cocoru: “România este pe calea cea bună, este un stat democratic, există alegeri transparente şi ăsta este un semn bun. Chiar faptul că presa este interesată de părerile oamenilor despre candidaţii pentru diaspora este un lucru care acum câţiva ani era doar un vis.

Apatia, lipsa de interes pentru politică apare de obicei în societăţile conduse totalitar. Din păcate aceasta este o reminiscenţă a comunismului din România, când omenii nu puteau schimbă nimic. Dar este una din puţinele reminiscenţe, astăzi oamenii chiar pot schimba ceva, îşi pot alege liderii, îi pot da jos în cazuri extreme, pot alege cum să trăiască”.

Aboneaza-te la stirile oferite de Ziarul Romanesc:

Adresa de email: 

Serviciu oferite de: FeedBurner

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]
Exit mobile version